Hedef: 'Kayıp yıl'da mevcudu korumak

Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi, Ege İhracatçı Birlikleri bünyesindeki ihracatçı birlikleri yönetim kurulu başkanlarının...

Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi, Ege İhracatçı Birlikleri bünyesindeki ihracatçı birlikleri yönetim kurulu başkanlarının katılımlarıyla, Hyatt Regency İzmir İstinye Park'ta düzenlediği basın toplantısında 2023 yılına dair beklentileri açıkladı. Jak Eskinazi, 2023 yılı için olumlu bir tablo beklemediklerini ve 2023 yılı için hedef koyamadıklarını mevcudu korumayı amaçladıklarını söyledi. Eskinazi, 2023 yılı ihracatçılar ve ülkemiz açısından 'Kayıp Yıl' olacak bir görüntü sergiliyor' diye konuştu.

BARAJ GEÇİLDİ

Başkanı Eskinazi, ihracat rakamlarını açıklayarak '2022 yılı pandeminin etkilerinin azaldığı, fiziki olanaklarımıza yeniden kavuştuğumuz bir yıl oldu. Geçen yılbaşında yaptığımız 2021 yılı değerlendirme toplantısında 2022 yılı için 18 milyar dolar ihracat hedefi koymuştuk. 2022 yılında yakın coğrafyamızda Rusya ile Ukrayna arasında çıkan savaşa ve diğer tüm olumsuzluklara rağmen arı gibi çalışarak 18 milyar 300 milyon dolar ihracata imza attık. Ege Bölgesi olarak ihracatımız 31,5 milyar dolara yükseldi. Demir ve Demirdışı Metaller Sektörümüz 2,56 milyar dolar, Kimya sektörümüz 2 milyar 81 milyon dolarla 2 milyar barajını geçen sektörler oldu. Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller Sektörümüz 1,62 milyar dolar, Hazırgiyim ve Konfeksiyon Sektörümüz 1 milyar 472 milyon dolar, Yaş Meyve Sebze ve Mamulleri Sektörümüz 1,25 milyar dolar, Maden Sektörümüz 1,2 milyar dolar,Otomotiv Yan Sanayi Sektörümüz 1 milyar 17 milyon dolar, Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri Sektörümüz 1 milyar 1 milyon dolar ihracatla 1 milyar dolar barajını geçtiler' ifadelerini kullandı.

HEDEF KORUMAK

2023 yılında hedeflerinin mevcudu korumak olduğunu söyleyen Jak Eskinazi, 'Cumhuriyetimizin 100. Yılını kutlayacağımız, bizler için manevi açıdan çok değerli olan 2023 yılı için maalesef olumlu bir tanımlama yapamıyoruz. 2023 yılı ihracatçılarım ve ülkemiz açısından 'kayıp yıl' olacak bir görüntü sergiliyor. Global ekonomideki resesyon, Dünya ekonomilerindeki büyüme rakamlarının, 2022 büyüme rakamlarının gerisinde kalacağı beklentisi, Toplumsal huzuru bozar hale gelen enflasyon rakamları, finansmana erişimde yaşadığımız zorluklar, Türk Lirası'nın döviz kurları karşısındaki seviyesi, işçilik, enerji, hammadde fiyatlarındaki artış bizlerin rekabetçi olmasını engelliyor. 2023 yılında hedefimiz, 'mevcudumuzu korumak' olacak' diye konuştu.

DÖVİZ KURLARI

'Asgari ücretin artması ve kurun sabit kalmasından dolayı rekabet şansını kaybeden özellikle tekstil ve hazır giyim sektörlerinde işçi çıkarmaları başladı' diyen Başkan Eskinazi,  istihdam kaybı yaşanacağına dikkati çekti; 'Ülkemizin bu olumsuz atmosferi yaşamaması için tek çare döviz kurlarının artması olacaktır' dedi.

Yeni projeler hakkında bilgi veren Eskinazi, '2023 yılında ilk kez hayata geçireceğimiz ve bizleri heyecanlandıran bir diğer projemiz ise; EİB Döngüsel Ekonomi Tasarım ve Üretim Yarışması olacak. Bu projede geri dönüştürülen ürünlerden tasarımlar ve üretimleri hayatımıza kazandırmayı hedefliyoruz. Sektörel tasarım yarışmalarımızı 2023 yılında da gerçekleştireceğiz' diye konuştu. HABER MERKEZİ

Bakmadan Geçme