Haydi çocuklar okula!

Uzun süredir online olarak devam eden eğitim süreci artık son buldu. Yeterli ve dengeli bir beslenme...

Uzun süredir online olarak devam eden eğitim süreci artık son buldu. Yeterli ve dengeli bir beslenme her yaş grubu için oldukça önemlidir fakat bu söz konusu grup çocuklar olunca önemini ikiye katlar.

Okul dönemi; çocukların hem fiziksel, zihinsel ve sosyal büyüme ve gelişiminin hızlandığı, sağlıklı beslenme alışkanlıklarının kazanıldığı, ileriki yaşlarda sağlıklı kalabilmenin temelinin atıldığı dönemdir. Yapılan araştırmalar da bunu desteklemektedir. Beslenmesi yetersiz olan okul çağı çocukları; dikkat sürelerinin kısalması, algılamalarının azalması, öğrenmede güçlük ve davranış bozuklukları çekerler.

Kimi zaman hareketsiz ve spordan uzak bir yaşam tarzına bağlı olarak şişmanlığın sıkça gözlemlenmeye başlaması, kimi zamanda daha zayıf görünmek için yapılan hatalı diyetler, kazanılan yanlış beslenme alışkanlıkları, kahvaltı yapmadan okula gitmek, halen büyüme çağında olan bu çocuklarımızın sağlığını olumsuz yönde etkilemektedir.

Çocuklarımızın okul saatlerini kontrol etme yetisi elimizde olmadığı için mutlaka beslenme programını düzenlemekte sıkıntılar yaşıyoruz. Bu yüzden de öğün düzenlerini kendimize göre değil de çocuğumuzun sabahçı, öğlenci veya tam gün okula gitmesine göre ve ara öğünlerini de ders aralarına ve teneffüslere göre planlamamız gerekir.

Günün en önemli öğünü olan kahvaltı, çocuklarımıza mutlaka kazandırmanız gereken önemli bir alışkanlık olmalıdır ve pastane ürünleri veya abur cuburlarla geçiştirilmemelidir. Kahvaltıyı mutlaka evden çıkmadan önce yaptırın. Kahvaltı, bir bardak taze sıkılmış meyve suyu veya bir bardak sütle beraber, tost veya ekmek, peynir, pekmez, bal, domates-salatalık şeklinde tercih edilmelidir. Ayrıca haftada 4-5 gün de yumurta tüketilmesi gerekir. Yumurta hafıza için gerekli vitaminleri (A, D, B12, B grubu) içerir. Beynin sinyal alıp sinyal göndermesi için gerekli olan tirozini içerir. Vücudun zinde ve uyanık kalması için gerekli enerjiyi sağlar. Yumurta sarısında bulunan kolin, bir çeşit B vitamini olan kolin çocukların beyin gelişimi açısından önemli bir besin öğesidir. Öğrenme yeteneğinin gelişmesini sağlar.

Öğlen öğününü okulda yapacaklar için tam tahıllı sandviç ekmeği arasına peynir, ızgara köfte veya ızgara tavuk beraberinde yeşillikler konarak hazırlanan bir sandviç yanına da ayran koyabilirsiniz.

Ara öğün olarak kantinde satılan paketlenmiş gıdalar yerine meyve, fındık veya ceviz, süt tercih edilmelidir.

İçecek tercihinde de özellikle fazla kalori içeren asitli içecekler, hazır meyve suları ve toz halinde olan meyve suları yerine su, ayran, süt, taze sıkılmış meyve suları ön planda olmalıdır. Özellikle suyu çocuklarınızın beslenme çantasından eksik etmeyin ki çocuklarınız su içme alışkanlığı edinsin.

 

5 GÜZEL BESİN!

BEYİN GÜCÜ İÇİN BROKOLİ

İçinde bulunan K vitamini sayesinde beyin gücünü arttırır ve bilişsel fonksiyonların gelişimini sağlar. Brokolide yüksek oranda bulunan folik asit; gerginlik, stres, asabi davranışlar ve ilgisizlik gibi sorunların ortadan kaldırılmasına yardımcı olur.

KONSANTRASYON İÇİN TAM TAHILLAR

Esmer ekmek, kepekli pirinç, yulaf, buğday, darı vb. tahıl ve tahıl ürünleri B6, B12 ve folik asit içerirler. Hafızayı güçlü tutar, korur, konsantrasyon ve beyine düzenli kan akışı sağlar.

MAKSİMUM ÖĞRENME İÇİN ÇİLEK

Araştırmalar sonucu içerisinde bulunan fisetin adı verilen bir flavonol bileşiği sayesinde çileğin ilerleyici hafızayı etkilediği ve öğrenme kayıplarını engellediği ortaya çıkmıştır.

GÜÇLÜ BELLEK İÇİN YOĞURT

Tam yağlı yoğurt, beynin aktivitesini artırarak hücre zarı gelişimine destek olur. Yoğurda ekleyebileceğiniz Frenk üzümü, yaban mersini, böğürtlen gibi koyu renkli meyve ailesi, yüksek düzeyde antioksidan içerir. Göz, diş eti ve genel sağlık için gerekli A ve C vitamininden zengindirler. Çalışmalar, bu meyvelerin belleği güçlendirdiğini ortaya koymuştur.

BEYİN SAĞLIĞI İÇİN YULAF EZMESİ

Protein ve lif bakımından zengin yulaf ezmesi, kalp ve beyin damarları sağlığını korur. Yapılan bir çalışma, yulaf ezmesi yiyen çocukların şekerli tahıllar yiyen çocuklara göre bellekle ilgili akademik görevleri daha iyi yaptığını ortaya koymuştur.

 

Bakmadan Geçme