'Hayat İçin Suyun Önemini Bilmeliyiz'

Dünya Su Günü nedeniyle Ödemiş Koza-Der Başkanı Selahattin Bağlı suyun, hayatın her alanında önemli olduğunu belirterek...

Dünya Su Günü nedeniyle Ödemiş Koza-Der Başkanı Selahattin Bağlı suyun, hayatın her alanında önemli olduğunu belirterek ve hayatta özellikle suyun gerek tarım gerekse her türlü konumu nedeniyle önemli olduğunun altını çizerek açıklamalarda bulundu. Bağlı, 'Yeryüzündeki görünen ve görünmeyen tüm canlıların yaşamasını sağlayan sudur. Bu denli önemi olan ve hayatın sürdürülebilirliğini sağlayan suyu, tasarruflu kullanmak insanlığın en önemli görevidir. Yeraltı ve yerüstü su kaynakları tüm canlılara yetecek miktardadır fakat bilinçsiz yapılan su kullanımı, tarımsal sulamadaki israf, küresel ısınma ve ozon tabakasının zarar görmesi bu yeterliliği azaltmaktadır. Evde kullandığımız su miktarının %65'i tuvalet ve banyoda, %20'si bulaşık ve çamaşır yıkamada, %10'u yemek pişirmede, %5'i temizlikte kullanılmaktadır. Evde kullandığımız su miktarını en az seviyeye indirmek bizim elimizde. Duş sürelerini 4-5 dakika kısaltmak 55 litreye kadar tasarruf sağlamaktadır.

Yüzey salma sulamadan 35-60 litre su kaybı yaşanırken damlama sulamada 5-25 litre su kaybı yaşanmaktadır. Bitkilerin sabah ve akşam saatlerinde sulanması her defasında 112 litre su tasarrufu sağlamaktadır. Sulamada çiftçiler bilinçlendirilerek tasarruf sağlanmalıdır.

Dünyada her geçen gün tatlı su kaynakları azalmakta. Avrupa'da ve modern ülkelerde su israf edilmektedir fakat Afrika ülkelerine su daha yeni yeni ulaşmaktadır. Dünya olarak bu farkındalığı yaratamazsak bizim de su kaynaklarımız bir gün tükenecektir. Bu farkındalığı yaratmak için dünyanın farklı yerlerinde çeşitli etkinliklerle kutlanan 22 Mart Dünya Su Günü hepimize kutlu olsun. Önce kendimizden ve ailemizden sonra çevremizden başlayarak bilinçlendirmeyi arttırmalıyız. Bu konunun bir kez daha önemini vurgulamak istiyorum' şeklinde konuştu.

Özcan Çetin

Bakmadan Geçme