Havzadaki kooperatifleri köşesinde örnek gösterdi

Küçük Menderes Havzası’ndaki kooperatifler, gerçekleştirdikleri başarılı işleri sürdürürken Sözcü Gazetesi’nin köşe yazarlarından Saygı Öztürk de dünkü...

Küçük Menderes Havzası'ndaki kooperatifler, gerçekleştirdikleri başarılı işleri sürdürürken Sözcü Gazetesi'nin köşe yazarlarından Saygı Öztürk de dünkü 'Adalet ve Belediyeler' başlıklı yazısında ele aldığı kooperatiflerin durumu hakkında söz konusu birlikleri örnek gösterdi.

Kooperatiflerin ilk desteklenmesinin 2007 yılında İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından Aziz Kocaoğlu başkanlığında yapıldığını belirten Öztürk, bazı illerde belediyelerin kooperatiflere verdikleri desteklerin suiistimal edildiğini ancak belediye-kooperatif işbirliğinin en güzel örneklerinin İzmir'de yaşandığını kaydetti.

'Dünyada konuşulan projeler'

Dünyaya açılan başarılı kooperatifleri sıralayan Saygı Öztürk, bunları Tire Süt Kooperatifi, Bademli Fidancılık Kooperatifi, Bayındır Çiçek Üreticileri Tarımsal Kalkınma Kooperatifi ve Kiraz İğdeli Kooperatifi olarak belirtip bunların İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından desteklenmesiyle öğrencilere süt, köylülere fidan sağlandığını kaydetti. Öztürk, ayrıca belediyenin diktirdiği bütün çiçeklerin ve ihtiyaç duyduğu peynirlerin de kooperatiflerden alındığını belirtti.

Bugün Bademli ve Bayındır kooperatiflerinin değişik ülkelerde yürüttüğü ortak projelerin hep örnek gösterildiğini anlatan Öztürk, bunlar yapılırken işletme sermayesi  yetersizliğinden üretim yapamayan kooperatiflerin de desteklenip ayağa kaldırıldığını ve hayvancılığı desteklemek adına köylüye koyun ve keçi dağıtıldığını ifade etti.

 

Özcan Çetin

Bakmadan Geçme