HAVUÇ
Maydanozgillerden uzunca koni şeklinde ve etli olan kökünden dolayı sebze olarak yetiştirilen bir çeşit bitkidir. Terkibinde...
Maydanozgillerden uzunca koni şeklinde ve etli olan kökünden dolayı sebze olarak yetiştirilen bir çeşit bitkidir. Terkibinde şeker. A vitamini ve karotin vardır.
Faydası: Müzmin kabızlığı giderir. Çocuk ishallerini keser. Bağırsak iltihaplarını giderir. Mide ve bağırsak kanamalarını keser. Kansızlığı giderir. Cilde canlılık verir. Anne sütünü artırır. Cilt ve göz hastalıklarını önler. Böbrek ağrılarını dindirir. Vücuda kuvvet verir. Astım, bronşit, ses kısıklığında göğsü yumuşatır. Rahatlık verir. Veremde de faydalıdır. Mide ve onikiparmak ülserinde şikayetleri giderir. Kalp hastalıkları ve damar sertliğinde faydalıdır. İdrar ve bağırsak gazlarını söktürür. Aybaşı halinin muntazam ve ağrısız olmasını sağlar. Sarılıkta da faydalıdır. İştah açar. Yaraların iyileşmesine yardımcı olur. Dişetlerini kuvvetlendirir. Yüz ve boyun kırışıklıklarını giderir. Görme gücünü artırır.
İNCİR
Dutgillerden; asıl vatani Akdeniz kıyıları olan; yaprakları geniş ve dilimli bir ağacın meyvesidir. Armut biçiminde ve büyüklüğünde yumuşak, çekirdekleri darı şeklinde tatlı bir yemiştir.
Firavun inciri, frenk inciri, Hint inciri, yaban inciri, beyaz incir, patlıcan inciri, kavak inciri, lop incir. Osmanlı inciri, bardacık inciri, Torasan inciri gibi çeşitleri vardır. Hekimlikte; kavak inciri kullanılır.
Faydası: Bağırsakları yumuşatır. Kabızlığı giderir. Mide tembelliğini tedavi eder. Vücudu ve sinirleri kuvvetlendirir. Enerji verir. Nekahat devresini kısaltır. Bronşit öksürük ve boğaz ağrılarında faydalıdır. Bronşları yumuşatır. Çıbanların olgunlaşmasını sağlar. Lapası, yanık ağrılarını keser. Dallarından akan süt; nasır ve siğilleri giderir. Basura faydalıdır. Nezle ve sıtmada da kullanılır.
KİMYON
Maydanozgiller familyasından; mayıs-haziran aylarında beyaz veya pembemsi çiçekler açan, 15-60 santimetre boyunda, bir yıllık otsu bir bitkidir. Anavatanı Mısır'dır. Yaprakları dar ince şeritler halinde parçalıdır. Çiçekleri 3-5 saplı şemsiye durumundadır. Meyveleri (Kimyon), ovaldir. Terkibinde tanen, reçine, sabit ve uçucu yağlar vardır. Keskin, hoş kokuludur. Tohumları baharat olarak kullanılır.
Faydası: İştah açar. Hazımsızlığı giderir. Mide ve bağırsaklarda gaz birikmesini önler. Birikmiş gazı söktürür. Hava yutmayı önler. Sinirleri yatıştırır. Sinirsel baş dönmesini keser. Anne sütünü artırır. Aybaşı kanamalarının düzenli olmasını sağlar. İdrar söktürür. Yüksek tansiyonu düşürür. Bağırsak solucanlarının düşürülmesine yardımcı olur. Romatizma ve şişmanlıkta faydalıdır.
Hamileler kullanmamalıdır.!