HATIRASI VAR

İnsan bir dünya gönlü bir han. Gönül hanında neleri eğlendiriyoruz, neleri konaklatıyoruz? Kendi ağırlıklarıyla gelip yerleşen...

İnsan bir dünya gönlü bir han. Gönül hanında neleri eğlendiriyoruz, neleri konaklatıyoruz? Kendi ağırlıklarıyla gelip yerleşen ve orayı benlenen neler var? Neye göre ölçütlendirip değer biçiyoruz gönlümüze misafir ettiklerimize?

Değer demişken elbette değerli başka şey, pahalı bambaşka. Pahalı olan şey değerli anlamına gelmediği gibi paraca ederi çok olmayan herhangi bir şey çokça değerli olabilir. Tartısı yanlış olanın, ölçüsü de doğru olmaz herhalde. O yüzden değerlendirirken neye göre tartıp, ölçüyoruz bakmak lazım. Her şeyi maddiyatla ölçemezsin. Zira öyle şeyler vardır ki hayatın içinde onlara paha bile biçemezsin. En basitinden bir tebessüm. Gülen bir yüz ve gerçekten içten bir gülümsemeyi parayla satın alamazsın. Hele sabahın ilk saatlerinde bir günaydının,  iyi bir dileğin kenarına iliştirilmişse değeri katlanarak artar. O küçücük sabah dokunuşu pozitif bir başlangıca ve tüm günün güzel geçmesine vesile olabilir. Ondandır herhalde tebessümün sadaka hükmüne geçmesi. Kalplere dokunuştur yumuşacık, kıymeti de ondan olsa gerek.

Sevdiklerinle beraber geçirilen zamanın da bir ölçme kriteri yoktur. Hele içine neşeli bir muhabbet tohumu da ekilmişse doyum olmaz. Tadı damakta, dimağda kalır ve ömür boyu kalır insanla ve böyle anları yakalamak her zaman mümkün olmayabilir. Kimi zaman ondandır ki bu anları ölümsüzleştirme hissiyatıyla kaydederiz ve zamanı dondururuz öylece. Sesler de görüntüler de kalıcılığa yol alır. Değerlendikçe değerlenir.

Hele aile yadigrı ya da anısı olan bir şeylerse sahip olduğunuz ederi de tutarı da olmaz onların. Üzerinde hatıralarıyla yol aldıkça kıymetlenmiştir onlar. Hele de kıymetini bilenlerin elindeyse ve gönlünde de yer etmişse. Böylelerini de değer bileceklere aktarmak ayrıca önem arz eder. Hatırasına sahip çıkabilecek anlayışta olmalı, aktarılan kişi, incitmemeli hatıraları. Zira onların değerini bilmek de incelik ve hassasiyet ister. Bu arada hayatta inceliğin, zarafetin, kibarlığın da ederini biçemezsin. Nezaket, alçakgönüllülük gerçekten de çok önemli değerlerdir. Onun için hak etmeyene de satmamak lazım. Anlamayıp tahakküm etmeye kalkabilir. Gönülden gönüle kurulan köprüleri gibi nesilden nesile kurulan köprüler de paha biçilemez dolayısıyla. Hiçbir tartıyla değeri ölçülemez.

hatırası var bakışının
mahzun
dokunduğu yerde duruyor
incitmeden
üç kelimelik cümlenin
eskimedi tınısı
geçmedi ellerimden
son dokunuşun
ve
yüreğimde eskimedi gidişin…

Bakmadan Geçme