Hanefi Avcı ve Sabri Uzun’un Soylu tarafından sökülen rütbeleri iade edildi

Duvar’dan Can Bursalı’nın haberine göre Eski İçişleri Bakanı Süleyman Soylu döneminde iki eski emniyet müdürü olan...

Duvar'dan Can Bursalı'nın haberine göre Eski İçişleri Bakanı Süleyman Soylu döneminde iki eski emniyet müdürü olan Hanefi Avcı ve Sabri Uzun'un rütbeleri, Disiplin Kurulu kararı ile sökülmüştü. Avcı ve Uzun kendileri hakkında verilen kararları yargıya taşımıştı.

Rütbeler neden sökülmüştü

Cumhuriyet Halk Partisi İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu, sosyal medyadan yaptığı paylaşımlar sonucu 'Türkiye Cumhuriyeti devletini alenen aşağılamakla', 'kamu görevlisine karşı görevinden dolayı hakaretle' ve 'cumhurbaşkanına hakaretle' suçlanmış, kendisi hakkında verilen 4 yıl 11 ay 20 gün hapis cezası Yargıtay'da onaylanmıştı.

Eski Emniyet İstihbarat Daire Başkanı olan Sabri Uzun, karara sosyal medyadan yaptığı paylaşımla tepki göstermiş, 'Sn Kaftancıoğlu, Halide Edip, 23 Mayıs 1919 günü İngiliz işgali altındaki İstanbul Sultanahmet meydanında özgürlük nutku atmıştı. İşgalciler bile ona, senin gibi ceza vermemişlerdi. Türk kadınlarını sizin şahsınızda kutluyorum' demişti. Paylaşım sonucu Uzun hakkında soruşturma başlatılmış, Uzun'un rütbeleri 11 Haziran 2022'de sökülmüştü.

Eski Emniyet Müdürü ve Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Dairesi Başkanı Hanifi Avcı ise Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararı ile Selahattin Demirtaş'ın serbest bırakılması gerektiğini söylediği için hakkında başlatılan soruşturma sonucu 20 Haziran 2022'de rütbeleri sökülmüştü.

Yerlikaya, kararı işleme koydu

İçişleri Bakanlığı, yargı sürecinin ardından verilen kararı işleme koyarak rütbelerini ve beylik tabancalarını Uzun'a ve Avcı'ya iade etti. İkilinin Emniyet Genel Müdürlüğü binalarına giriş hakları da geri verildi.

Kanunlara göre mahkeme kararlarının en geç 30 gün içinde idare tarafından uygulanması gerekmesine rağmen eski İçişleri Bakanı Süleyman Soylu döneminde bu kanun pek çok kez uygulanmazken, kimi yargı kararları bir yıldan uzun bir süre işleme konulmadı. Yerlikaya ise Avcı ve Uzun için verilen yargı kararını işleme koyarak ikiliye beylik tabancalarını ve rütbelerini iade etti. Öte yandan iade kararı alan ancak henüz uygulanmayan yüzlerce kişinin göreve iadeleri henüz gerçekleşmedi.

Haber merkezi

Bakmadan Geçme