Halkapınar Aktarma Merkezi yeni haliyle hizmette

İzmir Büyükşehir Belediyesi Fen İşleri Dairesi Başkanlığı  her gün binlerce kişinin kullandığı Halkapınar Aktarma Merkezi'nde bekleme...

İzmir Büyükşehir Belediyesi Fen İşleri Dairesi Başkanlığı  her gün binlerce kişinin kullandığı Halkapınar Aktarma Merkezi'nde bekleme alanları, tematik bahçeleri, gölgelikli yürüyüş alanları, yeşil duraklar ve engelli dostu düzenlemeler yapıldı.

Yayalar için konforlu ulaşım

16 bin metrekarelik alanda Metro-İZBAN çıkışı, viyadük altları, metro-tramvay arasındaki yaya kaldırımları ve otobüs aktarma alanlarını içeriyor. Yaya yolu ve bekleme alanlarının çevresinde yeşil koridorlar oluşturuldu. Metro ve İZBAN çıkışlarında bekleme, dinlenme alanları, tıbbi ve aromatik bitkilerden oluşan tematik bahçe peyzajları yapıldı. Tramvaya giden yaya yolu genişletildi ve gölgelik yapıldı. Yönlendirme, aydınlatma elemanları ile yaya ulaşımının güvenliği ve konforu artırıldı.

Karbonu azaltacak yeşil duraklar

Yeşil alan düzenlemelerinde hava kirliliğini azaltmak amacıyla az bakım gerektiren, karbon tutuculuğu yüksek bitki türleri kullanıldı. Otobüs durakları ve otobüs aktarma merkezi İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin Doğayla Uyumlu Yaşam Stratejisi doğrultusunda sürdürülebilir, doğa esaslı çözümlerle düzenlendi. İklim krizine karşı kenti dirençli hale getirmek için otobüs duraklarında Yeşil Durak uygulaması yapıldı.  Durakların arkasına yeşil cepler yapıldı ve bu ceplere ağaçlar dikilerek gölge alanlar oluşturuldu. Otobüs aktarma merkezi yeşil alanları, dinlenme ve bekleme alanları ile kentlinin yaşam kalitesini yükseltecek şekilde düzenlendi.

Dev bütçeli yatırım

Halkapınar Aktarma Merkezi'nin kent içi ulaşımın önemli noktalarından biri olduğunu söyleyen Fen İşleri Dairesi Başkanlığı Merkez Bölge Yol İşleri Şube Müdürü Mustafa Kapı, 'Başkanımız Tunç Soyer'in şehrimizin atıl bölgelerindeki alanları sürdürülebilir tasarımla yeniden kente kazandırma hedefi doğrultusunda burada 25 milyon TL yatırım yaparak bu merkezimizi yeniledik. Yaklaşık 16 bin metrekarelik bir alandan söz ediyoruz. Yenilenen haliyle bu alanda tematik bitkiler, gölgelikler, yürüme alanları gibi pek çok alanlar var. Tüm bu çalışmalar engelli dostu olarak planlandı. Proje kapsamında yeşil duraklar oluşturduk. Bu duraklar karbon tutuculuğu yüksek bitki örtüsüyle kaplandı. Aynı zamanda az bakım gerektiren bitkilerden oluşuyor. Çok güneş alan bölgelere güneşlik yaptık ve o güneşliklerin üzerine güneş panelleri yerleştirdik. 7 bin metrekarelik zeminin asfaltını yeniledik ve kumlamalı granit parke taş döşedik' diye konuştu.

 Yeşil altyapı çalışmalarının devamlılığı sağlanacak

'Atıl Alanları Kente Kazandırma' projesini İzmir genelinde yaygınlaşmaya devam edeceğini ifade eden Kapı, 'Projeyi pilot bölge olarak seçtiğimiz Halkapınar Aktarma Merkezi'nin ardından kentin diğer bölgelerindeki atıl alanlarda da uygulayacağız. Böylelikle bu alanların' kent yaşamının bir parçası haline gelmesi sağlanarak yeşil altyapı çalışmalarının devamlılığı sağlanacak' dedi.

Haber Merkezi

Bakmadan Geçme