Haberlerin izleyiciler üzerindeki etkileri araştırıldı

Yaşar Üniversitesi’nde düzenlenen kapanış çalıştayı, Yaşar Üniversitesi UNESCO Uluslararası Göç Kürsüsü, Uluslararası İlişkiler Bölümü ve İletişim...

Yaşar Üniversitesi'nde düzenlenen kapanış çalıştayı, Yaşar Üniversitesi UNESCO Uluslararası Göç Kürsüsü, Uluslararası İlişkiler Bölümü ve İletişim Fakültesi'nin işbirliği ile gerçekleşti. Göç İdaresi ve Uluslararası Göç Örgütü gibi kurumların temsilcilerinin katıldığı etkinlikte, Yaşar Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sevda Alankuş'un yanı sıra göç, siyaset bilimi ve medya alanlarında çalışan akademisyenler ile öğrenciler bir araya geldi.

Proje kapsamında, farklı siyasi görüşlere ve medya kuruluşlarına göre haberleri takip eden vatandaşların, Suriyeli sığınmacılarla ilgili konularda medyadaki kutuplaşmanın yansımalarını taşıyıp taşımadığı incelendi. Doç. Dr. Gizem Melek, 12 farklı siyasi eğilimi temsil eden haber kuruluşlarının içeriklerini inceledi ve Türkiye genelinden 12 farklı ilde yaşayan toplam bin 200 katılımcıyla anketler düzenledi.

Araştırma sonuçlarına göre, farklı siyasi görüşlere sahip medya kuruluşlarının Suriyeli sığınmacılarla ilgili konuların ağ bağlantılarının birbiriyle ilişkili olduğu görüldü. Bu durum, medyanın farklı siyasi çizgilerdeki haberlerinin vatandaşların bilişsel haritalarında ilişkilendirildiğini ve keskin bir kutuplaşmanın olmadığını gösterdi.

Doç. Dr. Melek, sonuçları yorumlarken, bu bulguların kentli muhalif bireyler arasında medyaya olan güvenin azalmasının etkili olabileceğini ifade etti. Ayrıca, muhalif kesimin daha heterojen bir yapıya sahip olduğunu ve içerisinde farklı siyasi görüşlere sahip kişilerin bulunduğunu belirtti. Bu durumun, muhalif kesimin bilişsel düzeyde etkileyen faktörlerinin çeşitlilik gösterdiği anlamına geldiğini vurguladı.

İHA

Bakmadan Geçme