GÜZ PATATESİNDE BOLLUK VAR FİYAT YOK

HALLIOĞLU: &ldquoGEÇEN YIL GÜNDEMDEN DÜŞMEYEN PATATES BU YIL GÜNDEME GİREMEDİ&rdquo Ödemiş&rsquote güz patatesi hasadı devam ederken...

HALLIOĞLU: 'GEÇEN YIL GÜNDEMDEN DÜŞMEYEN PATATES BU YIL GÜNDEME GİREMEDİ'

Ödemiş'te güz patatesi hasadı devam ederken fiyatların düşük olması üreticinin umudunu kırdı.

Geçen yıl ürünün az olması ve don afeti nedeniyle tarlada 2 TL'ye kadar çıkan patates son günlerde kilo başına 40-50 kuruştan alıcı bulabiliyor.

Dönümde 3 ile 4 ton arası ürün elde ettiklerini ifade eden üreticiler fiyatların düşük olmasından dolayı zarar ettiklerini belirterek, girdiler karşısında patatesin en aşağı tarlada toprak altı 80 kuruş ile 1 TL arasında olması gerektiğini ifade ettiler.

Üreticilerden İrfan Hallıoğlu, Ödemiş patatesinin Türkiye'nin çeşitli illerine tohumluk patates olarak gittiğini ve onun için piyasanın henüz kötüye gitmediğini belirtti. Üreticinin bu dönem perişan olduğunu söyleyen İrfan Hallıoğlu patates piyasasını değerlendirerek şunları ifade etti:

'Ödemiş ovasında bugün güz patatesi hasadı devam ediyor. Bu yıl beklenen ürün var ama fiyatlar beklenildiği gibi değil. Şuan için Ödemiş'te toprak altı patatesin kilo fiyatı 40-50 kuruş arasında seyrediyor. Çuvala girmiş kamyona binmiş patatesin kilosu ise 70-80 kuruş arasında alıcı buluyor. Geçen yıl ürünün az olması birde don afetinin yaşanmasından dolayı patates tarlada önceleri 80 kuruştan piyasası açılmış daha sonra da yine tarla fiyatı 2 TL'ye kadar tırmanmıştı. Sadece Ödemiş ve havalisinde değil Türkiye genelinde üretici patates üretimine ağırlık verdi.

 

'TÜRKİYE GENELİNDE BOLLUK VAR'

Bugün sadece Ödemiş'te değil Türkiye genelinde patateste bolluk olduğu için fiyatlar düşük. Fiyatların düşük olması en çok üretici etkiliyor. Üreticinin dönüm başında 2 bin TL'ye varan masrafı var. Bunun içinde en ağırı ise mazot, tohum ve gübreden oluşuyor. Geçen yıl gündemden düşmeyen patates bu yıl kimse tarafından dillendirilmiyor. Gündeme giremiyor, kimse tarafından görülmüyor.

 

'ÖDEMİŞ PATATESİNİN %80'İ TOHUMLUK OLARAK GİDİYOR'

Ödemiş patatesinin %80'i Konya, Nevşehir, Çorum, Tokat, Afyon, Niğde gibi il merkezlerine tohumluk olarak gidiyor. Tohumluk piyasası olmasa patates fiyatları belki daha da kötüye gidebilir. Bana göre bugün 50 kuruş civarında ise tohumluk olarak kullanılmasından dolayıdır. Yemeklik olarak İzmir ve İstanbul'a gidiyor. Yurt dışı ihracatımız ise şuan hiç yok diyebilirim. Yurt dışı ihracatının olmaması da fiyatların bu durumda kalmasına etken durumlardan biri olarak görülebilir.

 

'BAHAR DÖNEMİNDE ÜRETİM AZALACAK'

Önümüzdeki bahar dönemi için patates ekiminin az olacağını tahmin ediyoruz. Şuan güz patatesi döneminde kendi yöremizden geçen yıl patates para yaptı diye hayvancılık ile uğraşan üreticimiz dahi mısır ekmeyerek patates ekimi yaptı. Şimdi ise birçok hayvan üreticisi patatesten boşalan yerine arpa ekiyor devamında da mısır ekecek. Önümüzdeki bahar dönemi patates ekiminin azalacağını gözlemliyoruz. Ancak bu durum çözüm mü? Bence çözüm değil.

 

'PLANLAMA ÖNEMLİ'

Patates gibi belli başlı ürünlerin üretiminde planlama yapılması herkese katkı sunacaktır. Üreticimiz üretmek ve her geçen yıl daha iyi koşullarda üretmek istiyor. Bir yıl öyle diğer yıl böyle olması taraftarı değil. Şuan birçok üreticimiz tarım kredilerine, bankalara borç içerisinde planlama olsa ve kar oranını ortaya koyan bir tablo olsa her şeyin daha güzel olacağına inanıyorum. Umarım bundan sonraki günlerde patates üreticinin yüzünü güldürür. Herkese hayırlı işler diliyorum'

Kerem Karamanlıoğlu

 

Bakmadan Geçme