GÜÇLÜ SAÇLAR İÇİN DENGELİ BESLENME

Besinlerin içerisinde bulunan besin ögeleri saç yapısını korur ve güçlendirir. Bu ögelerden ihtiyacınız olanı yeterince tüketmiyorsanız...

Besinlerin içerisinde bulunan besin ögeleri saç yapısını korur ve güçlendirir. Bu ögelerden ihtiyacınız olanı yeterince tüketmiyorsanız saçlarınızda kuru, hassas ve mat görünüm olabilir.

Her besin ögesi dengeli şekilde tüketin
İlerleyen dönemlerde saç dökülmesi sorunuyla karşılaşmamak adına dikkat edilmesi gereken bazı faktörler vardır. Beslenmenin dışında sigara kullanımının da saç ve deri üzerinde olumsuz etkileri olduğu bilinmektedir. Sağlıklı saçlara sahip olmak için yeşil yapraklı sebzeler, meyveler, kuru baklagiller, yağlı tohumlar, yumurta, süt ve süt ürünleri, tam tahıllı ürünler, et-tavuk-balık ürünleri dengeli bir şekilde tüketilmelidir. Sağlıklı beslenmenin yanı sıra saçlarınızdaki dökülme, kopma, cansızlık ve mat görünümü engellemek ve daha hızlı uzaması için dönemsel olarak gıda takviyelerinden destek almak da etkili olabilmektedir.

Protein saç dökülmesini engeller
Saç yapısının %80'nini keratin adlı protein oluşturur. Proteinden fakir beslenme saçlarda matlaşma ve saç dökülmesine sebep olur. Saçlar yumuşak hissedilir ama elastikiyeti kaybolur. Ayrıca saç rengi açılabilir. Bu yüzden hayvansal kaynaklı protein kaynakları olan et, süt, balık, yumurta gibi besinlere; bitkisel protein kaynakları olan kurubaklagil, mantar gibi besinlere beslenmenizde önem vermelisiniz.

Sağlıklı saçlar için çinkodan zengin besinler
Çinko eksikliği saç dökülmesine neden olabilir. Eksikliğine bağlı saç dökülmesi yeterli bir diyetle kolaylıkla tersine çevrilebilir. Hayvansal proteinlerden balık, istiridye gibi deniz ürünleri, kırmızı et ve kümes hayvanları, yoğurt, yumurta, peynir ve bitkisel besinlerden ceviz, yer fıstığı ve bulgur çinkonun en güzel kaynaklarıdır.

Keratin için tam tahıllı ürünler
Keratin saçlara esneklik verir. Saç yapımızda doğal olarak bulunan keratin, incelmiş saç tellerini onarıp kalınlaştırır, kırılmaları azaltır, saça parlaklık ve canlılık verir. Saç problemlerinde keratin bakımı uygulanmalıdır. Aynı zamanda yumurta, süt, yoğurt, brokoli, havuç, fasulye, mantar, kabuklu yemişler ve tam tahıllı ürünlerden de keratin alabilirsiniz.

B6 Eksikliği için ay çiçeği tohumu
Saç derinizin hücre oluşturmasını destekleyen B6 vitamini, aynı zamanda saçın oksijenlenmesine yardımcı olur, saç üretmeyi destekler. Ayçiçeği tohumu, tavuk ve ton balığı gibi besinler B6 vitamini içerir. Çinko ile birlikte alındığında vücudumuzda DHT adı verilen ve saç dökülmesine neden olabilen bir hormonu bloke etmeye yardımcı olur.

İyotin kaynağı olan balık ve yumurta
Vücudumuzun kendi biyotin üretilebildiği için eksikliği nadir görülmektedir. Çok sigara içen bireyler, sindirim sistemi rahatsızlıkları yaşayanlar ve uzun süre antibiyotik kullanan bireylerde eksiklik görülebilir. Biyotinden zengin besinlerin yeterli tüketimi saç sağlığına katkıda bulunmaktadır. Biyotinin başlıca besinsel kaynakları balık, yumurta ve kuru yemişlerdir.

Demir eksikliğine dikkat edin
Saç dökülmesi ile en ilişkili besin ögelerinden biri demirdir. Demir eksikliği olan her bireyde saç dökülmesi görülmese de genetik yatkınlıkla birlikte demir depolarının boşalmasının, saç dökülmesine sebep olduğu kabul edilmektedir. Saç dökülmesi problemlerinde demir depo düzeylerinin olduğu aralık düzeyi önemlidir.

Bu yazı gazetemizin 24 Ağustos 2021 tarihli sayısında yayınlanmıştır.

 

Bakmadan Geçme