Gittiğin kadar öde!

İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından çevre ilçelerin toplu ulaşım ağına entegre edilmesi amacıyla ilk olarak Seferihisar'da hayata...

İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından çevre ilçelerin toplu ulaşım ağına entegre edilmesi amacıyla ilk olarak Seferihisar'da hayata geçirdiği İZTAŞIT uygulaması, 20 Mart tarihinden bu yana Ödemiş Kiraz arasında da başladı. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer konuyla ilgili daha önce yaptığı açıklamalarda bu uygulamanın Türkiye'de bir örneğinin daha bulunmadığını belirterek 'Hem minibüsçü esnafını güçlendiriyor hem de vatandaşa daha iyi hizmet sunuyoruz' demişti.

İZTAŞIT otobüsleri, ilk olarak 2019 yılının son aylarında Seferihisar'da hizmete girmişti.

ESHOT Genel Müdürlüğü ile SS 27 No'lu Kiraz Motorlu Taşıyıcılar Kooperatifi'nin imzaladığı protokol gereğince üç hatta toplam dokuz otobüs 'Gittiğin Kadar Öde' tarifesi dahilinde faaliyet göstermeye başladı.  İZTAŞIT otobüsleri, Kiraz-İzmir Otogarı (806), Kiraz-Ödemiş (803) ve yeni açılan Kiraz-Beydağ (801) hatlarında hizmet veriyor.

Sefer saatleri, ESHOT Genel Müdürlüğü'nün internet sitesinden ve akıllı telefonlara yüklenebilen ESHOT mobil uygulamasından görülebiliyor. Nerede ise 15 dakikada bir sefer var. Gördüğüm kadarı ile vatandaşlar uygulamadan memnun. Bizim gibi Kaymakçı'ya gidip gelenler de hem fiyattan hem de sefer sayısının artışından dolayı daha bir memnunuz. Son zamlarla birlikte Kaymakçı'ya 12 liraya gidip gelebiliyoruz. Özel araçla bu rakam 40 lira civarına çıkabiliyor.

Böyle giderse araçlarımızı kullanmayacak hatta zamlardan sonra kullanamayacağız.

Tabi bu durumdan mağdur olan kesim de var: Kaymakçı minibüs esnafı. Sanıyorum onlar da bu duruma entegre olacaklar veya başka bir yöntem bulacaklar.

Uygulamada belki benim görmediğim bazı sıkıntılar yaşanıyor olabilir ama sanıyorum onlar da uygulama süresince düzelecek.

Buraya kadar güzel. Gelelim şimdi kendi alanıma:

Otobüslerin önünde 'Gittiğin yere kadar öde' içinde de 'Blokaj kaldırmayı unutmayın' gibi uyarı levhaları var.

Türkçe ve edebiyat öğretmeni olarak elbette kendi uzmanlık alanımda değerlendirme yapacağım.

Meslek gereği, gözüm sürekli olarak dil yanlışlarına veya ifade bozukluklarına takılır. Bir de yabancı kökenli sözcüklerin kullanımına.

Örneğin 'Gittiğin kadar öde' yeterli olmasına rağmen oradaki 'yere' kelimesini fazladan bulurum.

Sonra bu blokaj da ne ola ki! Bloke etme, Türkçe 'deki 'tutma' veya 'alıkoyma' kelimeleri yerine kullanılan yabancı kökenli bir kelimedir.

Otobüse bindiğinizde kartı gösteriyorsunuz. Sizden son durak parası kesiliyor, tutuluyor… Eğer son duruktan daha erken bir durakta inerseniz, kartınızı iniş kapısının önündeki geri ödeme kutusuna gösterip, paranızın bir bölümünü geri alıyorsunuz. Yani paranızın bir bölümü kartınıza yeniden yükleniyor. Anlayacağınız, tutulan paranızın bir bölümü kartınıza geri dönüyor.

Buna blokaj yerine 'geri yükleme' deseniz olmaz mı?

**

Ödemiş çevre yolu yapımı yaklaşık olarak 5-6 aydır yerinde sayıyor. İlkkurşun'dan Kaymakçı'ya, yol inşaatında in-cin top oynuyor. Hadi Ödemiş'in batı yakasında daha epeyce belki de yıllarca sürecek bir çalışma yapılacak ama doğu bölgesinde kalan Kaymakçı yolunda işler nerede ise bitti gibi idi. Bize söylendiği kadarı ile 2021'in Temmuz-Ağustos aylarında yol kullanıma açılacaktı.

22'nin Mayıs ayı geliyor hala hiçbir kıpırtı yok. Kaymakçı'nın doğusundaki kavşak sorunu ile ilgili resmi bir açıklama veya bilgilendirme de yok.

Nedir sıkıntı ve bu yol ne zaman kullanıma açılacak bilen varsa açıklayabilir mi?

Bakmadan Geçme