Girdi fiyatları mutlu etmiyor

Torbalı'da bamya üreticiliği yapan Erdem Cin, tezgahta kilosu 25 TL'ye kadar yükselen bamya üreticinin yüzünü güldürüyor...

Torbalı'da bamya üreticiliği yapan Erdem Cin, tezgahta kilosu 25 TL'ye kadar yükselen bamya üreticinin yüzünü güldürüyor gibi görünse de girdi ve mazot fiyatlarının çiftçiyi mutlu etmediğini söyledi.

Cin, 'Tarım bakanı olacak kimse, şu tarlayı sürmesini bilecek. Traktör kullanmasını, hayvanı yemlemesini bilecek. Üniversite okuyup da tarım bakanı olunmaz. Bamya kimlere kazandırıyor onu bilemiyorum ama şunu söyleyeyim kazandırmıyor dersem de kazandırıyor dersem de yalan olur. Bu sene 15 dekar bamya ektim ama tatmin etmiyor. Ben kendim toplamıyorum. İşçilerle yapıyorum. Kendim toplarsam bir aile işletmesi gibi, o zaman para kazanabileceğimi düşünüyorum.

'Aradaki fark nereden geliyor?'

Diğer bir husus da buradan olan alımla tezgahtaki satış arasında çok fazla fark var. Bunları kim kazanıyor onu çok merak ediyorum. Bayram esnasında 8 TL'ye bamya verdik, 25 TL'ye tezgahtaydı. Yani bu aradaki fark nereden? Kimler kazanıyor? Bunları bilemiyorum. Yetiştirmek de çok zor. İki kat eldiven giyiliyor. Koli bantlarıyla sarılıyor. Kokusu ayrı, kaşıntısı ayrı zorluk yaratıyor toplarken.

Tezgahtaki fiyatına bakıldığında gerçekten altın değerinde. Ben bir üretici olarak tezgahtaki satışı beni ilgilendirmez. Ben 15 TL'den aşağı düşmediği zaman kazanırım, herkes kazanır. Bamyanın türleri de var. Sultani olanlar beyaz oluyor. Bizim yetiştirdiğimiz Urla bamyası. Bir de Bornova bamyası dediğimiz kınalı bamya olarak bilinen tür var. Çiftçilik her konuda zor. Baba mesleği bende, öyle olmasa ve bırakabilecek olsam bırakırdım' dedi.

Samime Sarayköy

Bakmadan Geçme