Gıda fiyatları Dünya’da düşüş rekoru kırarken, Türkiye’de zam rekoru kırıyor

Dünya’da gıda fiyatlarındaki düşüş seyri bu ay durmuş, FAO Gıda Fiyat Endeksi’ne göre Temmuz ayında gıda...

Dünya'da gıda fiyatlarındaki düşüş seyri bu ay durmuş, FAO Gıda Fiyat Endeksi'ne göre Temmuz ayında gıda fiyatları, Haziran'a göre %1,3 artmıştı. Artışta Rusya'nın Karadeniz Tahıl Anlaşması'ndan çekilmesi etkili olmuştu.

Rusya'nın anlaşmayı bozmasının öncesinde küresel gıda fiyatları uzun bir süredir düşüşteydi. Türkiye'de ise gıda fiyatları 34 aydır artmakta.

TÜİK verileri bile karamsar

Türkiye İstatistik Kurumu'nun verdiği verilere göre Temmuz'da yıllık enflasyon %47,83 olurken, Temmuz ayı içerisindeki artış ise %9,49'u buldu. Gıda fiyatlarının son bir yılda gösterdiği artış ise %54'e ulaştı. Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü(FAO) verilerine göre ise Dünya'daki gıda fiyatlarının ortalaması, aynı zaman aralığı içerisinde %21 düştü. Avrupa Birliği'ndeki yıllık gıda enflasyonu ise Mayıs ayında %15'i buldu.

Dünya'da gıda, son 15 ayda sadece Nisan 2023'te yükseldi

Dünya çapındaki gıda fiyatları, son 15 ay içerisinde yalnızca Nisan 2023'te yükselmişti. Türkiye'de gıda fiyatları ise 2020 yılının Eylül ayından beri her ay artış gösteriyor.

Türkiye'de gıda fiyatlarındaki keskin artışın başladığı tarih ile kur korumalı mevduat sisteminin ilanının çakışması dikkat çekiyor.

Yapılan endeks hesaplamalarına göre yaklaşık 3 sene öncesine kadar bütün bölgelerde gıda fiyatı 100 iken bu fiyat bugün bütün Dünya'da 128 birimi, Avrupa Birliği'nde 130 birimi, Türkiye'de 366 birimi bulmuş durumda.

Haber merkezi

Bakmadan Geçme