Gerçekli'den Uzundere'ye maden ocağı tehdidi

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Ödemiş'in iki tane feldspat ocağı ve kırma-eleme tesisi için çevresel...

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Ödemiş'in iki tane feldspat ocağı ve kırma-eleme tesisi için çevresel etki değerlendirme (ÇED) başlattığını duyurdu. Edinilen bilgilere göre Aydın merkezli Akfeld Madencilik Şirketi tarafından yapılan başvuruya göre ocaklardan yılda 1 milyon 200 bin ton feldspat çıkarılması planlanıyor. Ocakların faaliyete geçmesi durumunda günde 175 kilogramdan fazla toz havaya karışacak. Madenin çıkarılması için gerektiğinde patlayıcı kullanılacak.

Bakanlık onay verirse Gerçekli mahallesinden Kaymakçı mahallesine kadar olan hatta bulunan başta zeytin ve incir ağaçları olmak üzere tarım alanları ile meraların etkilenmesi bekleniyor.

Çevre Bakanlığı'nın sitesinde yayınlanan bilgilere göre ocaklardan ilki Kışlaköy ve Gerçekli mahalleleri arasındaki 98 hektarlık ÇED alanı içerisinde kurulmak isteniyor. Projenin bedeli 8 milyon 757 bin TL olarak açıklandı. Projenin ömrü ise 162 yıl olarak belirlendi. Kurulacak maden ocağına en yakın yerleşim yeri 150 metre uzaklıktaki Gerçekli Köyü'ne ait bir ev.

Ocaklardan ikincisi ise Kaymakçı ve Uzundere Mahalleleri arasındaki 97 hektarlık ÇED alanı üzerinde açılması planlanıyor. Bu proje için 8 milyon 100 bin TL yatırım yapılacak. Projenin ömrü de 161 yıl olarak belirlendi. Bu maden ocağına ise en yakın yerleşim yeri 275 metre uzaklıktaki Kaymakçı mahallesine ait bir hane.

'Halk sağlığı için tehlikeli'

Feldspat cam, seramik, kaynak elektrotları ve boya sanayiinde kullanılan bir endüstriyel hammadde. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanan İş Sağlığı ve Güvenliği Rehberi'ne göre feldspat madenine maruz kalan kişilerde akciğer, kanser ve deri hastalıkları oluşabiliyor. Rehbere göre feldspatın içinde ağır metaller bulunuyor.

'Aydın Tabip Odası uyarmıştı'

Aydın Çine ve Söke bölgesinde çok sayıda feldspat ocağının bulunuyor. Ocakların etrafındaki köyler kanser tartışmaları ile gündeme gelmişti. Aydın Tabip Odası'nın feldspat ocakları ile ilgili yaptığı açıklamada 'Beşparmak Dağlarındaki feldspat ocakları sadece madenlerin çıkarıldığı bölgedeki insanların sağlığına değil, bu madenlerin çıkarıldıktan sonra ağır tonajlı araçlarla taşınarak işlendiği Çine'de çalışan ve bu işletmelere yakın yaşayan insanların sağlığını da etkilemektedir. Çine'de feldspat ve kuartz işletmelerinde çalışan işçilerin %23'de Silikozis hastalığı saptanmıştır' ifadeleri yer aldı. Açıklamada ocakların çevresinde doğal yaşama da zarar verdiği dile getirildi.

Konuyla ilgili ilk ÇED toplantılarının 17 Şubat tarihinde yapılacağı belirlendi.

Seher Göçen

Bakmadan Geçme