Geleceğin mühendisleri Bademli'den yetişiyor

STEM İngilizce'de 'kök' anlamına gelen bir sözcük. İnovasyon ve teknolojinin iç içe geçtiği mühendislik projelerinin yapıldığı...

STEM İngilizce'de 'kök' anlamına gelen bir sözcük. İnovasyon ve teknolojinin iç içe geçtiği mühendislik projelerinin yapıldığı çalışmalara adını vermesinde de işte bu kökensel anlamı yatıyor.

Çünkü bir çocuk olmak istediği meslek dalına ne kadar erken başlarsa o kadar çok iyi bir yol kat ediyor.

Bu proje çocuklarda merak, yaratıcılık, çözüm odaklı olmak, analitik düşünmek gibi pek çok konuda işe yarıyor.

Türkiye'de STEM Projesi alanında 3 şehir çalışıyor. Bunlar Urfa, Kayseri ve İzmir. İzmir'de projeyi temsil eden tek okul ise Bademli Ortaokulu.

Projenin koordinatör öğretmeni Turan Katırcıoğlu, Bademli Ortaokulu'nun proje içerisindeki yeri ve çalışmaları hakkında verdiği bilgilendirmede, 'STEM projesine bu yıl başladık. Bununla ilgili Urfa'ya giderek orada bir seminer aldık. Uzun zamandır yapan bir şehirde projenin örneklerini görmek buradaki çalışmalar açısından bize katkı sağladı. Eksiklerimizi gördük ve ne yapacağımızı baya iyi planladık. Öncelikle dolabımızı aldık ve malzemeleri ona göre yerleştirdik. Amacımız burada çocuklara mühendislikte ilk adımı attırmak. Özellikle el ve sayısal becerisi iyi olan öğrencileri bu atölye sayesinde mühendisliğe adımı attırmak için çalışmalar yaptık. Kendileri ürünler üreten ve çok başarılı olan öğrenciler var. Bazı öğrencilerse yeni yeni başlıyor. Onlar bir kılavuz sayesinde çalışmalarını sürdürüyor. Matematik, fen, bilişim ders ve disiplinlerinin bir araya gelmesiyle çok kapsamlı halde yapılan bir çalışma. Uluslararası bazda yapılan projenin yarışma kısmında Türkiye'den Urfa ve Kayseri oldukça başarılı işlere imza attı. Bu anlamda İzmir'de tek okul Bademli Ortaokulu. Özellikle Amerika'da STEM çalışmaları için oldukça fazla yatırım kaynakları ayrılıyor. Eğitim müfredatına ülkemizde son yıllarda yavaş yavaş girmeye başladı. Özellikle fen ve matematik alanında yer alacağına dair çalışmalar yapıldığı belirtiliyor. Özel okullar bile zorlanırken bu kaynakların bir devlet okulunda yaratılması oldukça güç. Okul müdürümüz ise bu konuda çok yardımcı ve destek.' diye konuştu.

Katırcıoğlu, ayrıca projenin önümüzdeki günlerde sergileneceğini belirterek, 'Projede ilk başlangıçta 10 öğrenciyle başlanmıştı. Sayı yine aynı. Sergi çalışmaları Ovakent Özel Eğitim Okulu'nda olacak. 5 Haziran'da Ödemiş Öğretmenevi'nde çalışmalar sunulacak. Önümüzdeki hafta ise Şanlıurfa'dan Milli Eğitim Şube Müdürü ve öğretmenler gelerek bir seminer çalışması yapacak' dedi.

Haber: Hülya AYAZOĞLU

Bakmadan Geçme