Geleceğin gençliği Haganum'da buluştu

Birleşmiş Milletler Model Kulübü (MUN), Birleşmiş Milletler tarafından lise ve üniversite öğrencileri için kurulan bir kulüptür....

Birleşmiş Milletler Model Kulübü (MUN), Birleşmiş Milletler tarafından lise ve üniversite öğrencileri için kurulan bir kulüptür. MUN Kulübü, Birleşmiş Milletler'de yapılan konferanslarının ve komitelerin simülasyonunu yapmakta. Her katılımcıya temsil etmesi gereken bir ülke veriliyor. Bu ülke, kesinlikle katılımcının yaşadığı ülke olamaz; çünkü MUN Kulübü'nün amaçlarından biri, farklı milletler arasında empatiyi pekiştirmek.

Tüm dünyadan gelen katılımcılar arasında oldukça uluslararası bir ortamın içinde, yeni arkadaşlıklar, empati ve işbirliği oldukça doğal bir süreçle oluşuyor.

Konferans bu sefer Lahey'de

Bu sefer Lahey'deki TEIMUN (The European International Model United Nations) konferansına gittik. Lahey, uluslararası diplomasi açısından oldukça önemli bir şehir olmakla birlikte hümanizmin ve barışın şehri olarak bilinir. Lahey, aynı zamanda Uluslararası Adalet Divanı ve Uluslararası Ceza Mahkemesi'ne ev sahipliği yapan şehirdir.

Konferansın açılış töreni, Lahey'deki Diligentia Tiyatro Salonu'nda yapıldı. Açılış töreninden sonra 9-16 Temmuz arasında konferans çalıştayları, Gymnasyum Haganum'da tam gün programıyla gerçekleşti.

Katılımcılar, kendilerine temsil etmek için verilen ülkeler hakkında önceden geniş çaplı bir araştırma yaparak konferansa geldiklerinde gerçek dünya sorunlarıyla alakalı temsil ettikleri ülkenin politikaları doğrultusunda çözüm önerirler, fikir beyan ederler ve diğer ülkelerin delegasyonlarıyla münazara yaparlar. Her çözüm önerisi, komitenin oylamasıyla onaylanır veya reddedilir. Onaylanan çözüm önerilerin bazıları, gerçek Birleşmiş Milletler komitelerinde sunulabiliyor. Böylece gençler, dünya sorunlarının çözülmesine gerçek bir katkıda bulunmuş oluyor.

 

Selin Ozkohen

 

Bakmadan Geçme