Geleceğimizi aydınlatan öğretmenlerimiz

Kurtuluş Savaşı’nın devam ettiği yıllarda Öğretmenler Kongresi’ni düzenleyerek en büyük savaşın cahillikle yapılan savaş olduğunun bilincinde...

Kurtuluş Savaşı'nın devam ettiği yıllarda Öğretmenler Kongresi'ni düzenleyerek en büyük savaşın cahillikle yapılan savaş olduğunun bilincinde olan Mustafa Kemal Atatürk, öğretmenlere çok büyük önem vermiştir. Öğretmenlere seslenip 'Yeni nesil sizlerin eseri olacaktır' diyerek Türkiye Cumhuriyeti'nin geleceğinde aktif rol oynayacak gençleri Türkiye Cumhuriyeti'nin saygın öğretmenlerine emanet etmiştir. Biz de Atatürk'ümüzün bu sözlerinden anlıyoruz ki Atatürk, 57 yıllık ömründe sadece cephede düşmana karşı değil, kara tahtalarda cehalete karşı da savaş vermiştir.

1928 yılında Arap harflerinin kaldırılıp bugün kullanmakta olduğumuz Latin harflerinin kabulü, yurtta büyük sevinç yaratmıştı. Halkın yeni harfleri kısa sürede öğrenip hemen hemen her yurttaşın okur yazar olmasını sağlamak için yoğun bir çalışma başlattı.

Gece kurslarında tüm ülke, okur yazarlık için seferber oldu. Okuma yazma öğreten okullara vatandaşlarımız büyük ilgi gösterdi. Bunlara Millet Mektepleri adı verildi. Atatürk, Millet Mektepleri'nde kara tahtanın başına geçip eline tebeşiri alarak halka okuma yazma dersleri verdi.

Bakanlar Kurulu, 11.11.1928 tarihinde Ata'ya Ulus Okulları (Millet Mektepleri) Başöğretmenliği lisansını verdi. 24 Kasım, Atatürk'ün Millet Mektepleri Başöğretmenliği'ni kabul ettiği gündür. Hatta bir gün mecliste vekil maaşları tartışılırken zamanın Maliye Vekili Gümüşhane Milletvekili Hasan Fehmi Bey, Mustafa Kemal'e soruyor: 'Paşam, vekil maaşlarını düzenleyeceğiz. Ne kadar verelim?'

Paşa, kısaca düşündükten sonra şu cevabı veriyor: 'Öğretmen maaşlarını geçmesin!'

Geleceğimizin teminatı olan evlatlarımızı yarınlara hazırlayan, bildiği her bilgiyi, bilimi, irfanı, doğruyu, yanlışı, iyi ve kötüyü ilmek ilmek sabırla ve yorulmadan evlatlarımızın beynine işleyen öğretmenlerimize ne kadar teşekkür etsek azdır.

Onlar ki memleketin en ücra, kuş uçmaz kervan geçmez köşelerinde, bu ülkenin en yüksek tepelerinde bile eğitim öğretimin ışık saçan meşalesini gururlar taşımışlar ve halen taşıyorlar. 24 Kasım Öğretmenler Günü münasebetiyle bu yazımı başta devletimizin kurucusu Başöğretmenimiz Atatürk olmak üzere tüm öğretmenlerimiz ve görevleri engellenerek şehit edilen öğretmenlerimize ithaf ediyorum.

Geleceğimizi aydınlatan tüm öğretmenlerimizin Öğretmenler Günü kutlu olsun.

'Öğretmenler! Yeni nesil, sizlerin eseri olacaktır!'

Mustafa Kemal Atatürk

Bakmadan Geçme