GEÇMİŞİ YAD ETME

Geleceğini bilmiyor insan. Henüz elinde ona dair bir şey yok. Yaşayacağının garantisi de yok. Ancak imgesel...

Geleceğini bilmiyor insan. Henüz elinde ona dair bir şey yok. Yaşayacağının garantisi de yok. Ancak imgesel olarak, düşleyerek, hayalen, kurgu yoluyla geleceği beyninde inşa edebilir. Oysa geçmişi, yaşadıkları hazırda, belleğinde duruyor. Zaman zaman da tazeliyor o yaşadıklarını, hatıralarını. Unutma hastalığına tutulmuşsa bile yakını unutup, uzağı anımsıyor, uzaktakileri yd ediyor.

Özellikle geçmişte çocukluk, gençlik yıllarına ait olan kayıtlar kolay kolay silinmiyor, taşa yazılmışçasına yerini koruyor bellekte. Hele o dönemde hayatına giren ve yer eden insanlarla bir araya gelindiğinde hemen geçmiş tazeleniyor, canlanıveriyor yaşanılanlar yeniden. Anlatılan bir konu diğerine bağlanıyor, konuşulan bir mesele diğerini açıyor ve muhabbet koyulaştıkça koyulaşıyor. Hele yanına bir de çay eşlik ediyorsa zaman akıp gidiyor farkında olunmadan. Öyle çayla çok aram iyi değildir ama muhabbet dedik mi yanına ya çay ya da kahve yakışıyor. Ya kırk yıllık hatıra yatırım yapacak ya da demlendirdikçe demlendireceksin muhabbeti.

İnsan galiba daha çok geçmişe atıfta bulunuyor ve geçmişte yaşadıklarıyla yol alıyor. Hal böyle olunca geçmişi konuşmamak da olmuyor. Belki de geride bıraktıkları, uzaklaştırdıkları ve hayatından fiili olarak ayrılan yakınlarına duyulan özlemin sonucudur bu. Özlemler büyüdükçe hatıralar da çoğaltılıyordur. Yaşanılanları başkalarına ve özellikle yaşlılarda genç kuşaklara aktarıp miras bırakmak da içten gelen bir istek. Ne bileyim kalıcılığı sağlama yolu gibi. Anlatmadığın seninle bitiyor ve yitiyor. Anlattığın hele bir de yazıya dökülebilmişse anlattığın insan ona sahip çıktıkça kalıcı oluyor. Aslında bizi de geçmişe o anlatılanlar bağlıyor. Hatıra aktarımı, bilgiyi, görgüyü aktarma isteği bizim bildiğimiz tarih biliminin de doğmasını sağlamıştır. Yani yapılan eylem aslında basit bir iş değildir. Yerine göre geçmişe ışık tutacak noktaları da içinde barındırabilir. Bunun içindir ki sözlü tarih çalışmaları yapılmakta ve yerel tarih araştırmalarına önem verilmekte günümüzde. Özellikle yakın döneme bakıp kent belleğinin oluşturulmasında bu çalışmalar önemli bir yere sahiptir. Kişilerden bütüne geldi konumuz ama bu konuda 100. Yıl etkinlikleri kapsamında ilçemizde düzenlenen bir anı yarışması var. Bunu hatırlatmak adına yazıyorum bunları. 'Anılarla Ödemiş' yarışması bu kapsamda katkı sağlayanların çoğalması, kent kültürünün geleceğe aktarılması ve kayıt altına alınabilmesi adına önem taşıyor. Bu yüzden her katılım çok değerli.

geçmiş zaman olur ki
aktarılırsa bugüne
bugünden yarına
kökleri bağlar
semereye
geçmiş zaman olur ki
görünenden daha fazlasını
saklar bağrında
o saklananlarla
köprü kurulur yarınlara

Bakmadan Geçme