GEÇİŞ MEVSİMLERİNDE BESLENMENİN ÖNEMİ

İnsan vücudu sıcaktan soğuğa, soğuktan sıcağa geçişlerde adaptasyon süreçleri ile korunmaya alınmış durumdadır. Bu korumanın etkin...

İnsan vücudu sıcaktan soğuğa, soğuktan sıcağa geçişlerde adaptasyon süreçleri ile korunmaya alınmış durumdadır. Bu korumanın etkin olabilmesi için bağışıklığımızın daima kuvvetli olması gerekmektedir. Adaptasyon süreçlerinde, düşük bağışıklığın hastalıkla sonlanması muhtemeldir.

Bağışıklığımızı yüksek tutmak için vücudumuz için gerekli vitamin, mineral ve diğer besin öğelerini yeterince tüketmememiz gerekir.

Geçiş mevsiminde hasta olmamak için şu pratik bilgilere bir göz atalım;

*Günde 2-3 porsiyon mevsiminde meyve tüketin.

*Yemeklerin yanına renkli salatalar ekleyin.. Ne kadar çok renk, o kadar çeşit vitamin…

*Antioksidan özellikte olan A,E ve C vitamini ile; minerallerden selenyum, çinko ve magnezyum bağışıklık açısından ön sıralarda yerini almalı.

Bunun için:

-Gün içi beslenmenize yeşil yapraklı sebzeleri ekleyin.

-Kahvaltınızı mutlaka yapın ve yumurta tüketmeye özen gösterin.

-Gün içerisinde ceviz (2 adet=1 porsiyon) veya badem, fındık, fıstık

(6 adet=1 porsiyon )gibi kuruyemişlerden uygun miktarı aşmayacak şekilde tüketerek, E vitamini kaynağı olan faydalı yağlardan yararlanın.

*Et, tavuk, balık tüketirken yanında C vitamini içerikli (limon, yeşil biber, maydanoz gibi) besinleri de tüketerek alacağınız demirin emilimini arttırın.

*Sonbahar ve kış aylarında artan depresyon ve depresif ruh halinden korunmak ve dengeli bir ruh hali için B vitamini tüketin.

*B grubu vitaminleri için tam tahıl, tam buğday ekmekleri, kurubaklagillere beslenmenizde yer ayırın. B vitamini depolanan bir vitamin olmadığından, her gün alımı gerekir. Bunu en kolay alabileceğiniz kaynak ise ekmektir. İhtiyacınız için uygun miktarda ekmeği sofralarınızdan eksik etmeyin.

Güzel bir hafta olması dileğiyle…

Bakmadan Geçme