Gebelikte beslenme (Yazı dizisi-2)
Gebelik esnasında, gelişmekte olan bebeğinizin tüm ihtiyaçları sizin depolarınızdan karşılanır. Bu yüzden depolarınızın dolu olması oldukça...
Gebelik esnasında, gelişmekte olan bebeğinizin tüm ihtiyaçları sizin depolarınızdan karşılanır. Bu yüzden depolarınızın dolu olması oldukça önemlidir.
Bu dönemde yeterli ve dengeli beslenmeye her zamankinden daha fazla özen göstermeniz gerekmektedir. Bebeğinizin gelişimini sağlayabilmek için günlük almanız gereken enerji miktarına 300 kalorilik bir enerji ilavesi yeterli olacaktır. Aldığınız bu enerji dağılımının doğru olması, karbonhidrat-protein ihtiyacınızı göz önünde bulundurarak ayarlanması önemlidir.
Protein
Proteinler, vücudun yapıtaşıdır. Yeni hücrelerin yapımını sağladıkları için bebeğin büyüme ve gelişmesi için oldukça önemlidir. Bu dönemde günlük 60-70 gram protein tüketimi sizin için idealdir. Bu ihtiyacınızı süt, yoğurt, peynir, yumurta, kırmızı et, tavuk veya balık tüketerek bu ihtiyacınızı karşılıyorsunuz demektir.
Günlük öneri miktarı: 60-70 gram
Karşılayabileceğiniz besinler: 2-4 porsiyon süt/ yoğurt+ 120-130 gram et/ tavuk/ balık
Önemli: Bebeğinizin beyin gelişimi için haftada iki kez mutlaka balık tüketin.
Demir
Demir; yumurta, et ve türevleri, koyu yeşil yapraklı sebzeler, kuru baklagiller ve kuru meyvelerde bulunur. Bu dönemde artan demir ihtiyacını karşılamak özen ister. Size özel hazırlanmış beslenme programınızın dışında doktorunuzun ön gördüğü demir takviyesini düzenli almanız önemlidir. Genellikle alınan bu takviyelerin emilimi yemeklerle birlikte değil, meyve suyu ile veya aç karnına alındığında daha yüksek olmaktadır.
Ne tüketebilirim?: Kırmızı et ve diğer et türevleri, kuru üzüm ,kuru erik ,kuru kayısı, pekmez-kivi , portakal suyu- pekmez karışımı tüketebilirsiniz.
Kalsiyum
Bebeğin iskelet yapısı için oldukça önemli olan bu mineral, aynı zamanda gebelik esnasında annenin iskelet kütlesini korumaya da yardımcı olur. İlerde yaşayabileceğiniz kemik erimesi riskinden korunmanız için bu dönemde yeterli kalsiyum alımı önemlidir.
Günlük ihtiyaç: Gebelik dönemi beslenmesinde günlük 1300 mg kalsiyum alımı önerilmektedir.
Ne tüketebilirim?: Süt, yoğurt, peynir, pekmez, fındık, kuru baklagiller ve yeşil yapraklı sebzeler zengin kalsiyum kaynaklarıdır.
Çinko
Bebeğinizin hücre büyümesinde, beyin gelişiminde ve vücut proteinlerinin yapımında çinko oldukça önemlidir
Ne tüketebilirim?: Kırmızı et, deniz ürünleri, süt, yoğurt ve türevleri, yumurta, yağlı tohumlar.
Önemli: Fazla miktarda demir, çinkonun emilimini engelleyebilir. Bu yüzden uzmanınızın önerdiği dozda demir takviyesi kullanmaya özen gösterin.
Folik asit
Folik asitin eksik tüketilmesi durumunda düşük doğum ağırlıklı bebekler, annede megaloblastik anemi (folik asit eksikliği ile oluşan kansızlık) ve bebekte nöral tüp defekti görülebilmektedir.
Ne tüketebilirim?: Koyu yeşil yapraklı sebzeler, karnabahar, et, süt, yoğurt ve türevleri, yumurta ve tahıllar.
Önemli: Folik asit, yanlış pişirme yöntemleri ile kayba uğradığından pişirme yöntemine dikkat edilmelidir. Bu nedenle folik asit kaynağı olan besinlerin tüketiminde pişirme yöntemlerine dikkat edilmelidir. Sebzelerin haşlama suyunun dökülmesi ile %90'lara varan kayıp görülmektedir.
Günlük tüketimi: Gebelikte folik asit ihtiyacı, günlük ihtiyacın iki katına çıkar. Bu yüzden planlı gebeliklerde anne adaylarının gebe kalmadan en az bir ay öncesinde folik asit kullanımına başlaması önerilmektedir.