Fransa’daki protestolarda gözaltı sayısı 1300 oldu

Fransa’da Cezayir asıllı 17 yaşındaki genç Nael M.’nin öldürülmesine yönelik protestolarda gözaltı sayıları her saat artıyor....

Fransa'da Cezayir asıllı 17 yaşındaki genç Nael M.'nin öldürülmesine yönelik protestolarda gözaltı sayıları her saat artıyor. Cezayirli gencin polis tarafından öldürülmesi ile başlayan protestolarda şimdiye kadar pek çok araç, kamu binası, mağaza ve çöp kovası kundaklandı, yağmalandı ve talan edildi. Çatışmalarda polislerin üzerine yabancı madde atılıyor ve havayı fişek ateşleniyor.

Protestolar 4. gününde yayılarak devam etti. Belirli banliyölerde ve Paris'te başlayan çatışmalar ve protestolar bütün Fransa'ya ve Brüksel'e sıçradı.

Fransa'daki gözaltı sayıları her saat, hatta her dakika artış gösteriyor. Protesto gösterileri dün Marsilya ve Lyon kentlerinde yoğunlaşmıştı.

Toulouse, Strazburg ve Lille'in de içinde bulunduğu şehirlerdeki yoğun şiddet olaylarında 1300'den fazla kişi gözaltına alındı. Fransa'nın İçişleri Bakanlığı'nın verdiği bilgilere göre şimdiye kadar halka açık yollarda 2.560 yangın oldu. 1350 araç, 234 bina kundaklandı veya hasar aldı. Hedef alınan yerler arasında 31 polis karakolu, 16 belediye karakolu ve 11 jandarma karakolu da var. 80 polis de yaralanmış durumda.

Protestoların yoğunlaştığı yerlerden biri olan Lyon kentinde polis ve eylemciler arasında çıkan çatışmada 38 kişi gözaltına alınırken, bir karakol ve çok sayıda araç ateşe verildi. Kentte zırhlı araçlar meydana çıkacak.

Gözaltına alınan kişilerin sayısı Marsilya'da da 80'e ulaşmış vaziyette. Polisler ve aşırı sağcı siyasetçiler, kolluk kuvvetlerine daha geniş yetkiler verilmesini ve OHAL ilan edilmesini istiyor.

Öldürülen 17 yaşındaki Cezayirli gencin cenaze töreni ise bugün Nanterre'de olacak. Ailenin avukatları, bugün Nael'in yakınlarının gazetecilerden uzak durmalarını istedi. Nanterre Belediye Başkanı Patrick Jarry ise 'Okul başarısı, iş bulma, kültürel etkinliklere erişim, barınma ve diğer yaşam sorunları hakkında olsun, birçok sakinin zihninde bir adaletsizlik duygusu var. İnanıyorum ki, durumun aciliyetiyle yüzleşmemiz gereken o andayız' dedi.

Protestolar, Belçika'nın başkenti Brüksel'e de sıçramıştı. Protestoların Belçika'da da Brüksel'den Liege'ye sıçraması sonucu ülke çapında 80 kişi daha gözaltına alındı. Bu 80 eylemcinin 50'si Brüksel, 30'u ise Liege'de gözaltına alındı.

Brüksel'de Perşembe gecesi araçları kundaklayan ve kaldırım taşlarına zarar veren 64 gösterici hali hazırda gözaltına alınmıştı.

haber merkezi

Bakmadan Geçme