Fransa’da protesto korkusu Bastille Baskını yıldönümü yaklaşırken havai fişek satışı yasaklandı

Fransa’da 17 yaşındaki Cezayir asıllı genç Nael’in öldürülmesi üzerine başlayan protestolar, ülkenin her yanına yayılmış, artan...

Fransa'da 17 yaşındaki Cezayir asıllı genç Nael'in öldürülmesi üzerine başlayan protestolar, ülkenin her yanına yayılmış, artan şiddet, kundaklama ve yağma olayları bir yerden sonra kimi siyasetçilerin tanımlarına göre iç savaşa dönüşmüştü.

Protestolar boyunca göstericiler, ilginç bir şekilde organize ve taktiksel olarak hareket etmiş, polislerle yabancı madde ve havai fişek kullanarak çatışmıştı. Protestolar uzun bir süre artarak devam etmiş, Fransa tahribatlar sonucu büyük maddi zararlara uğramıştı.

Fransa'da Macron hükümeti, resmi tatil olan ve 14 Temmuz'da kutlanan Bastille Günü'nde kullanılmasını engellemek için, havai fişek satışını ve taşınmasını geçici olarak kısıtladı.

14 Temmuz, Fransız Devrimi'ni başlatan en önemli olaylardan biri olan Bastille Hapishanesi Baskını'nın yaşandığı gün. Baskın, devrimin gerçekleştiği 1789 yılının 14 Temmuz günü yapılmıştı.

Havai fişek taşınması kararından, bayramda gerçekleştirilen kutlamaları organize eden şirketler ve belediyeler muaf tutuluyor.

Başbakan Elisabeth Borne, Le Parisien isimli gazeteye yaptığı açıklamada, bu tedbirin vatandaşları korumak amacıyla alındığını söyledi.

17 yaşındaki Nael'in polis tarafından öldürülmesinden sonra Fransa'da 2005'ten bu yana gerçekleşen en büyük protestolar düzenlenmiş, yaklaşık üçte biri çocuk olmak üzere 3700 kişi gözaltına alınmıştı.

haber merkezi

Bakmadan Geçme