Foça’daki zeytinlikler talandan kurtarıldı

Foça’ya bağlı Kocamehmetler köyünde yapılması planlanan taş ocağı projesi iptal edildi. Proje hakkında Çevre, Şehircilik ve...

Foça'ya bağlı Kocamehmetler köyünde yapılması planlanan taş ocağı projesi iptal edildi. Proje hakkında Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Temmuz 2022'de çevresel etki değerlendirme(ÇED) sürecini başlatmıştı. Bölgede doğal taş ocağı kurulması planlanmıştı.

Evrensel gazetesinde yer alan habere göre planın kamuoyu tarafından duyulmasının ardından ekoloji örgütleri ciddi bir mücadeleye girişmişti. Foça Tarih ve Doğa Talanına Hayır Platformu, kamuoyunda oluşan duyarlılığı arttıran eylemlerde bulunmuş, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü'ne itiraz dilekçesi vermişti. Ocak yapılması planlanan bölgede geniş zeytinliklerin yanı sıra, 2500 yıllık bir Pers anıt mezarı bulunuyordu.

Projenin tanıtım dosyasında verilen bilgilere göre ocaktan, yılda 502.000 ton dekoratif taş çıkarılması planlanıyordu. Ocak 24.71 hektar alanı kapsayacaktı ve yılda 186.000 metreküp taş çıkarılacaktı. Bununla birlikte saat başı 53, her gün başı ise 424 kilogram toz havaya karışacaktı. Her yıl oluşacak atık miktarı 334.000 ton olarak hesaplanmıştı. Bu etkenler, açıldığı takdirde ocağın çevreye telafisi olanaksız zararlar vereceği anlamına geliyor.

Havaya karışacak partiküllerin yanı sıra etrafta cüruf dağları oluşacak, bu atıklar zeytinlikle geçimini sağlayan bölge halkının ekonomisini tehdit edecekti. Bölgede zeytin ağaçları dışında önemli bir kızılçam ve endemik bitki varlığı bulunuyor.

Zeytinciliğin Islahı ve Yabanilerinin Aşılattırılması Hakkındaki Kanun, zeytinlik bölgelere 3 kilometreden daha yakın bölgelerde, zeytinlerin gelişimini engelleyen herhangi bir faaliyete, kimyevi atağı, toza ve dumana izin vermiyor. Ayrıca bölgede bitki örtüsünün yanı sıra soğuk su kaynakları da bulunduğu ve bu kaynaklar hayvansal ve tarımsal amaçlı olarak kullanıldığı için, ÇED sürecine Tarım ve Orman İl Müdürlüğü ile Foça Belediyesi ve Devlet Su İşleri olumsuz görüş bildirmişti. Proje sahasının 1400 metre uzaklığında bir içme suyu çeşmesi, ve 500 metre uzaklığında da volkanik tüflerin kırık çatlak sistemlerinden beslenen yeraltı suyu kaptajları da bulunuyordu.

2 Numaralı Koruma Kurulu Başkanlığı'nın verdiği 'ÇED olumlu' kararına rağmen, diğer kurumların verdiği kararlar ve ekoloji örgütlerinin mücadelesi sonucu taş ocağı projesi iptal edildi.

Foça Tarih ve Doğa Talanına Hayır Platformu, önemli tarihi kalıntıların, su kaynaklarının ve bitki örtüsünün bulunduğu bu bölgedeki taş ocağı projesinin iptal edilmesi sonucu 'kendilerinin çifte bayram yaptığını' söyledi.

haber merkezi

Bakmadan Geçme