Fiyatı düştü, talep azaldı

Geçtiğimiz yıl bir kilo fiyatı 10 liraya kadar çıkan patatesin bu sene fiyatı, 2 ila 2.5...

Geçtiğimiz yıl bir kilo fiyatı 10 liraya kadar çıkan patatesin bu sene fiyatı, 2 ila 2.5 lira arasında değişiyor. Torbalı'daki pazar esnafı, patates ve soğan fiyatlarının düşmesinin satışlara yansımadığı belirtti.

 

Semt pazarlarında vatandaşın ucuz olması sebebiyle tercih ettiği ürünlerde çeşitli sebeplerden dolayı fiyat artışları yaşanıyor. Fiyat artışları, genel olarak ürünlerin pazarlara zamanında ulaşamaması gibi basit nedenlerden kaynaklanıyor. Üreticilerin bir ürünü geçen seneye kıyasla daha az ekimini yapması veya üretim aşamasındaki maliyetlerin fazla yükselmesi durumunda da etiket fiyatlarında oynama oluyor. Geçtiğimiz yıl fiyat artışında rekor kıran ürünlerin arasında başı çeken soğan ve patatesin fiyatı dibe çakıldı.
 

Ortalamanın altına geriledi
 

Ülke genelinde 2019 yılında patates ve soğanın az olması sebebiyle fiyatlarda rekor bir artış yaşandı. Torbalı'da tezgah açan pazar esnafı, fiyatının yüksek olması nedeniyle herkesin alamadığı soğanı ortalamanın altında bir fiyata ilçeye getirdi. Ortalama fiyatı 1.5 ila 3 lira arasında değişen patates ve soğanın kilosu, geçtiğimiz yıl 10 liraya kadar yükselmişti. Yüksek fiyatı sebebiyle taneyle satılan iki ürünün fiyatı, bir yıl sonra ortalamanın altına düştü.
 

'Akıl sır erdiremiyoruz'

 

İlçedeki semt pazarlarında fiyatı 2 liraya kadar düşen patates ve soğan satışları durma noktasına geldi. Pazar esnafından Murat Güvenç, 'Geçtiğimiz yıl piyasada patates ve soğan yoktu. İki ürünün piyasada az olması, etiket fiyatlarında kendini hissettirdi. Pazarın en pahalı iki ürünü olan patates ve soğan, son haftalarda ise 2.5 liradan satılıyor. Ancak geçtiğimiz yıl pahalı olduğu günlerdeki patates ve soğan alımı bu sene yok. Vatandaşlar, pahalı olduğu zaman aldıkları mahsullerin şimdi yüzüne bakmaz oldu. Aynı ürün daha ucuz fakat alan yok. Bu duruma akıl sır erdiremiyoruz' ifadelerini kullandı.

 

Haber Merkezi

Bakmadan Geçme