Fiyat yerinde, rekolte düşük
Küçük Menderes Havzası ilçeleri içinde kestane üretimi alanında önemli yer tutan Beydağ'da üreticiler fiyatlardan memnun. Ancak...
Küçük Menderes Havzası ilçeleri içinde kestane üretimi alanında önemli yer tutan Beydağ'da üreticiler fiyatlardan memnun. Ancak bölgelerinde yaşanan rekolte düşüklüğü üreticilerin birinci gündeminde.
Ağaç kaybı
Bölgede görülen kestane dal kanseri nedeniyle Beydağ'da yaşanan kestane ağacı kaybı rekolteyi önemli oranda etkilemeye başladı. Hastalıkla mücadele devam ederken ağaç sayısındaki azalma ve yeni yetişen ağaçların henüz verime geçmemesi üreticileri alternatif tarımsal ürünlere yönlendiriyor.
Beydağ Ziraat Odası Başkanı Ünal İçmesu, üreticilerin tek tesellisinin fiyatlardan memnuniyetleri olduğunu dile getirdi. İçmesu; 'Eski Yıllara nazaran Beydağ'da her yıl kestane üretimi rekoltesi biraz daha düşüyor. Burada bizleri tek teselli eden sadece kestanenin kilogram fiyatının 17 ila 18 lira civarında olması. Maalesef hem ülkemizde hem de çeşitli ülkelerde bir çok üniversitelerde yapılan tüm araştırmalara rağmen bir türlü kestane dal kanseri hastalığına çözüm bulunamaması nedeniyle pek çok yerde olduğu gibi Beydağ'da kestane üretiminde rekolte düşüklüğü yaşamaya devam edecek gibi gözüküyor' dedi.
'Alternatifi çiftçi kendisi yaratıyor'
Bu koşullar içinde dahi Beydağ'dan Ortadoğu ve bazı Avrupa ülkelerine kestane ihracatı yapılabilir olduğuna dikkat çeken Ünal İçmesu bölgedeki kestane kalitesinin altını çizdi. Üreticilerin ağaç kaybı dolayısıyla alternatif ürün incir ve cevize de yöneldiğini belirterek çiftçinin alternatifi yine tarımda aradığının önemine vurgu yaptı. 'Üreticilerimiz çalışkan olduğu için ve bölgemiz iklimi ürün değişikliğine müsait olduğu için çiftçimiz toprağından vazgeçmiyor, bu nedenle şanslı bir bölge ve ülkeyiz' açıklamasında bulundu.
Turgay Konuralp