Festivallerin vazgeçilmez lezzeti

Torbalı Deve Güreşi Festivali öncesinde ilçenin farklı noktalarında deve sucuğu satışları başladı. Uzun yıllardır deve sucuğu satışı...

Torbalı Deve Güreşi Festivali öncesinde ilçenin farklı noktalarında deve sucuğu satışları başladı. Uzun yıllardır deve sucuğu satışı yapan Adnan Saygılıer, şenliklerin vazgeçilmez lezzeti olan deve sucuğunun kültürümüzdeki yeri hakkında bilgi verdi.

Deve güreşlerinin geçmişi 200 yıl öncesine dayanıyor. Genellikle Aydın, İzmir, Manisa, Muğla, Denizli, Çanakkale ve Balıkesir'de geleneksel olarak her yıl yapılıyor. Güreşin yapılacağı alana Türkiye'nin pek çok noktasından develer getiriliyor. Güreşleri kazanan develerin sahiplerine çeşitli ödüller veriliyor.Torbalı'da da son dört yıldır yapılmayan Deve Güreşi Festivali, Özbey Mahallesi'nde tekrardan yapılacak. Yarın gerçekleştirilecek olan festival öncesinde ilçede deve sucuğu satışları başladı.

'Kültürümüzde yeri önemli'

Türkiye'de geleneksel olarak sürdürülen deve güreşlerinin ilk defa 19. yüzyılda Aydın'ın Germencik ilçesine bağlı Hıdırbeyli köyünde yapıldığı biliniyor. Ancak Munis Armağan'ın 'Batı Anadolu Tarihinde İlginç Olaylar' adlı kitabının 'Develerin Sonu' bölümünde II. Mahmut döneminde Tire ve civarında deve güreşlerinin yapılmakta olduğu yer alıyor.

Türk kültürü ile özdeşleyen deve güreşi festivalleri, her yıl düzenleniyor. Bir yıl boyunca develerine özenle bakan besiciler, festivallere katılıyor. Renkli görüntülere sahne olan festivaller öncesinde deve sucukları da büyük talep görüyor. Ödemiş ve Torbalı'da uzun yıllardır deve sucuğu satan Adnan Saygılıer, deve sucuğunun kültürümüzdeki yerine değinerek, 'Deve sucuğunun temeli, İran'dan geliyor. Yapılan festivallerle birlikte deve sucuğunun da Türk mutfağında önemi arttı' dedi.

'Bildiğiniz yerden alın'

Saygılıer, gerçek deve sucuğunun farklı özelliklerine değinerek, 'Özellikle İran'da diken yiyerek beslenen develerden yapılan sucuğun tadı biraz ekşi oluyor. Diğer sucuk türlerine kıyasla daha hafif bir tadı olduğundan dolayı deve sucuğu daha fazla tercih ediliyor. Ege Bölgesi'nde yapılan deve sucukları Aydın'dan geliyor. Deve sucuğu almak isteyenlerin bildikleri yerden alışveriş yapmalarını önemle rica ediyorum çünkü deve sucuğu konusunda hile çok rahat yapılabiliyor' ifadelerini kullanarak sözlerini noktaladı.

Onur Karagöz

 

Bakmadan Geçme