Faturalarda zam kapıda!

Uluslararası Enerji Ajansı Başkanı Fatih Birol, kışa doğru faturalarda önemli bir artışın yaşanabileceğine dair uyarılarda bulundu....

Uluslararası Enerji Ajansı Başkanı Fatih Birol, kışa doğru faturalarda önemli bir artışın yaşanabileceğine dair uyarılarda bulundu. Faturalardaki artışın nedenlerinin ise Çin ekonomisinin hızla toparlanması ve kışın sert geçebilecek olması olduğunu söyledi.

Birol, gelecekte buna benzer durumların önüne geçilmesi için bir an önce enerji tasarrufu politikalarına ve yenilenebilir enerjiye geçilmesi gerektiğini savundu.

Son zamanlarda doğalgaz fiyatlarını yükselten bazı etkenler gerçekleşmişti. Başta Rusya'nın Ukrayna'yı işgali ile dünyada doğal gaz fiyatları artmış, Avrupa hükümetlerinin stratejik hataları ise ateşe benzin dökmüştü.

Birol'a göre bu stratejik hataların başında, enerji konusunda Rusya'ya bağımlı olmak ve dış politikanın kısa vadeli çıkarlara göre belirlenmesi geliyor.

Öte yandan Çin'de pandeminin yaralarının sarılmasıyla beraber ekonomide hızlı bir canlanma bekleniyor. Yine de canlanmanın ne kadar büyük olacağına dair kesin bir ifade kullanılamayacağını söyleyen Birol, bu kış pek çok ülkede elektrik kesintileri yaşanması ihtimalinin kapıda olduğunu söyledi.

Öte yandan küresel olarak fosil yakıtların terk edilmesi ihtiyacına rağmen Rusya'nın Ukrayna işgali sonrasında yeni petrol ve doğalgaz sahaları arayışları ve sondaj çalışmaları hızlandı.

Birol, tüketimde bir tasarrufa gidilebileceğini ve yeterli tasarruf yapıldığı takdirde halihazırda var olan sahaların yeterli olabileceğini de ekledi, ve 'Fakat hem 'Şirketimin günlük petrol üretimimi 4 milyon varil artıracağım' hem de 'Şirketimin stratejisi Paris İklim Anlaşması'yla uyumludur' diyemezsiniz. Bu ikisi birbiriyle zıttır, burada bir sorun vardır.' dedi.

haber merkezi

Bakmadan Geçme