Eski oyuncaklar büyüledi

İzmir İl Kültür Müdürlüğü, Ödemiş Belediyesi ve Yıldız Kent Arşiv Müzesi'nin ortaklaşa düzenlediği Gelenekten Geleceğe Çocuk...

İzmir İl Kültür Müdürlüğü, Ödemiş Belediyesi ve Yıldız Kent Arşiv Müzesi'nin ortaklaşa düzenlediği Gelenekten Geleceğe Çocuk Oyunları ve Oyuncaklar Sergisi, Ödemiş Yıldız Kent Arşivi Müzesi'nde açıldı. Serginin açılış törenine Ödemiş Belediye Başkanı Mahmut Badem, folklor araştırmacısı İzzet Kocadağ, Ödemiş İlçe Milli Eğitim Müdürü Metin Ender Karabulut, öğretmenler ve öğrenciler katıldılar.

Folklor araştırmacısı İzzet Kocadağ, 'Eskiden oyuncaklarımızı kendimiz yapardık veya büyüklerimizden bakarak öğrenirdik. Ama günümüzde Çin oyuncakları hakim olmaya başladı. Bu nedenle böyle bir işe giriştik. Kültür Bakanlığı olarak bu eski oyuncakları tanıtıp gün yüzüne çıkarmak için böyle bir gayrette bulunduk. 1500'ün üzeride oyuncak derledik. Bunları hepinize sunmak için buraya getirdik ve sergimizi açtık. Bütün Ödemiş halkını bekliyoruz' dedi.

Ödemiş İlçe Milli Eğitim Müdürü Metin Ender Karabulut, 'Eğitimin en önemli görevlerinden bir tanesi de kültürel artırımın sağlanmasıdır. İyi bir eğitim, sizin ileride iyi bir iş bulmanızı sağlar. Ama yeteneklerinizi geliştirmeniz gerekiyor. Biraz önce sergiyi gezdiğimde çocukluğuma gittim. Mükemmel bir cerrah bile olsanız el becerinizin iyi olması gerekir. Teknoloji çağında yaşıyorsunuz, bunun avantajlarını kullanın ama kendi el becerilerinizi de mutlaka geliştirmek zorundasınız' diye konuştu.

Ödemiş Belediye Başkanı Mahmut Badem, 'Limon kasasından çakmaya çalıştığımız bir kamyon gibi şeylerden bugüne geldik. Teknolojinin sundukları, maalesef düşünme ve üretme yeteneğimizi aza indiriyor. El becerinizi ortaya koymanız için önce tasarlamanız gerekiyor. Mimari tasarım dediğimiz tasarımın ortadan kalktığı, montaj sanayine döndüren, insanların üretmesini hazırcılığa çeviren bir çağdayız. Sadece size ait olan, sadece sizin özeliniz olan ürettiklerinizden vazgeçmeyin. Bu sergi, bizim için son derece önemli. Dünden bugüne, bugünden yarına giderek babalarınızın, annelerinizin ya da daha büyüklerinizin çocukluklarını nerede, nasıl geçirdiği ile ilgili örnekleri göreceksiniz' ifadelerini kullandı.

Müze bahçesinde Selahattin Özkan ile kızı Sinem Özkan, yaptıkları rengarenk macunları öğrencilere ücretsiz olarak dağıttılar. Oyuncak sergisi, 29 Ocak tarihine kadar açık kalacak.

Haber: Turgay KONURALP 

Bakmadan Geçme