EMEKLİ-SENDEN TOPLU SÖZLEŞME AÇIKLAMASI

&ldquoSATIŞ SÖZLEŞMESİ DEĞİL GERÇEK BİR TOPLU SÖZLEŞME İSTİYORUZ&rdquo DİSK&rsquoe bağlı Emekli-Sen&rsquoin Ödemiş temsilciliği kamu çalışanları sendikaları...

'SATIŞ SÖZLEŞMESİ DEĞİL GERÇEK BİR TOPLU SÖZLEŞME İSTİYORUZ'

DİSK'e bağlı Emekli-Sen'in Ödemiş temsilciliği kamu çalışanları sendikaları ile hükümet arasında başlayan Toplu Sözleşme görüşmelerini yandaş sendika ile gayri meşru hükümet arasında yapıldığını belirterek basın açıklaması yaptı.

Emekli-Sen Ödemiş Temsilciliği adına Lütfü Gergeroğlu'nun yaptığı açıklamada, '7 Haziran seçimlerinde, tek başına iktidar olma çoğunluğunu kaybettiği için muhalefet partileriyle koalisyon kurma görüşmeleri devam eden, AKP'nin Toplu Sözleşme yapmaya çalışması, koalisyon kurmakta samimi olmadığını, görüşmeleri göstermelik yaptığını ve nezaket kurallarını bilmediğini göstermektedir. Zira iki yıl için yapılacak olan Toplu Sözleşme, yeni hükümetin, kendi ekonomik ve sosyal politikalarına uygun Toplu sözleşme yapmasının önünün kesilmesi demektir.

Halktan tek başına iktidar olma yetkisi alamamış AKP hükümetinin, kendi yaptığı yasada bulunan bir hükme sığınması ve yılın en hareketsiz ayı Ağustos ayında, Toplu Sözleşme yapmakta diretmesi boşuna değildir. Zira AKP, 2013 yılında oynanan orta oyununu tekrar sahneye koyma kararlığıyla, yandaş Memur-Sen Konfederasyonuyla milyonlarca Kamu Çalışanı ile Emeklinin haklarının tırpanlandığı satış sözleşmesi imzalamak için gözünü karartmış ve yeni hükümeti bekleme nezaketini bile göstermeyerek, koalisyon görüşmeleri yaptığı siyasi partileri yok saymaktadır. 

'HÜKÜMET YETKİSİZ'

Halbuki, AKP 7 Haziran'da halklarımızın iradesi ile tek başına iktidar olma ve hükümet kurma vasfını yitirmiş, uyguladığı politikalar onay almamış bir iktidardır. Durum böyle iken AKP'nin yaklaşık 3 milyon kamu emekçisinin, iki milyon emeklinin ve aileleriyle birlikte ortalama yirmi milyondan fazla insanın iki yıllık mali, sosyal, özlük ve demokratik haklarını belirlemek istemesi doğru değildir. Yapılanlar 4688 sayılı yasaya uygunmuş gibi gözükse de, hükümetin yetkisizliği ve 7 Haziran seçimlerinde ortaya çıkmış olan irade sonucu kurulacak olan yeni hükümetin, kendi program ve politikalarına uygun Toplu Sözleşme yapma hakkını elinden alması nedeniyle meşru değildir.

'EMEKLİLERİN HİÇBİR SORUNU VE TALEBİ MASADA YOK'

Bunun yanı sıra, ILO sözleşmeleri başta olmak üzere uluslararası hukuk ve AİHM kararlarına aykırı içeriği ile özgür toplu sözleşme hakkı önünde engel teşkil eden ve emeklilerin temsilini sağlamayan, 4688 sayılı yasa gereği kamu çalışanları sendikaları ile yapılan Toplu Sözleşmeyle, emeklerlin haklarının düzenlenmesi yetki yönünden sakattır. Çünkü belirlenen yüzdelik zam oranları dışında emeklilerin mali, sosyal ve demokratik hiçbir sorunu ve talebi masada konuşulmamaktadır. Dolayısıyla çalışanların sendikalarıyla yapılan sözleşmeden bağımsız, emeklilerin kendi sendikaları tarafından temsil edildikleri, uluslararası standartlara ve sözleşmelere uygun, gerçek bir TİS masasının kurulması için gerekli düzenlemeler derhal yapılmalıdır' dedi.

Bakmadan Geçme