Emekli olmayı hayal edenler

Sevgili okurlarım biliyor musunuz, ben emekliliği hiç sevmiyorum. Neden mi? Emeklilik, belki insanın hayatını garantiye alıyormuş...

Sevgili okurlarım biliyor musunuz, ben emekliliği hiç sevmiyorum. Neden mi? Emeklilik, belki insanın hayatını garantiye alıyormuş gibi görünse de hayatın akışını değiştirdiği için yaşam riski taşıyor! Bu bir araştırma. Daha sonra bu araştırmamı yazacağım.

Herkesin hayalidir devlet memuru olmak, sırtını devlete dayamak, sonra da emeklilik! Ben, şimdi devlet memuru nasıl olunur kestiremiyorum ama nasıl emekli onu biliyorum. Bir okuyucum, emeklilikle ilgili soru sormuş. Şimdi hem onu cevaplayalım hem de bilgilerimizi tazeleyelim.

Sevgili okurum, devlet memurlarının emeklilik şartları hem emeklilik hizmet süresinin hem de emeklilik yaşının tamamlanması ile mümkün olmaktadır. Emeklilik şartları, 5434'e tabi olanlar için Madde 39 hükmünde ve Geçici Madde 205 hükmünde bulunmaktadır.

Ayrıca sosyal güvenlik sisteminde emeklilik hizmet süresini tamamlayıp emeklilik yaş gruplarını tamamlayacakları tarihe kadar ister farklı statülerde çalışmak suretiyle ister hiç çalışmadan bekleme uygulaması da bulunuyor.

Memurlar, emekli olduklarında emekli ikramiyesi olarak toplu ödeme alabilmektedirler. Emekli ikramiyesi hesaplanması, ödenmesi kuralları da 5434 sayılı T.C. Emekli Sandığı Kanunu Madde 89 hükmünde bulunuyor.

Hizmet sürelerinin tamamı, bu kanun veya 31.06.2006 tarihli ve 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu'nun geçici dördüncü maddesi kapsamında geçenlerden emekli, adi malullük veya vazife malullüğü aylığı bağlanan veya toptan ödeme yapılan asker ve sivil tüm iştirakçilere, her tam fiili hizmet yılı için aylık bağlamaya esas tutarın bir aylığının emekli ikramiyesi olarak verileceği, şartı bulunuyor. Memurların hizmet sürelerine emekli ikramiyesi ödenmesinin esas şartı, mutlaka Sosyal Güvenlik Kurumu'ndan emeklilik aylığı bağlanmasının gerekli olduğu için emeklilik aylığı bağlanmayan memura emekli ikramiyesi ödemesi de mümkün değildir. Ayrıca emekli ikramiyesi tutarının hesaplanması da memura ne zaman aylık bağlandı ise aylık bağlandığı tarihte geçerli olan memur maaş katsayısı esas alınarak yapılmaktadır.

Kısaca açıklamalarımız bağlamında durumunuz: Memurlar, emeklilik şartlarından hizmet şartını tamamlayıp görevlerinden ayrılabilirler ancak emeklilik şartlarından yaş şartını tamamlayacakları tarihe kadar herhangi bir ödeme alamazlar. Yani emeklilik yaş tarihini beklemek üzere görevinden ayrılan memura emekli aylığı bağlanmadığı sürece emekli ikramiyesi ödemesi yapılmaz.

Emekli ikramiyesi ödemesi, memura emeklilik yaşını tamamlayıp SGK'ya müracaat sonucunda aylık bağlanması işlemi gerçekleştirildiği zaman yapılır. Yani 25 yılınızı tamamladıktan sonra emeklilik yaşınızı beklemek üzere görevinizden ayrılmanız mümkün ancak emekli ikramiye tutarınızı alamayacağınızı, emekli ikramiyesi tutarınızı tarafınıza SGK tarafından emekli aylığı bağlandığı tarihte ve güncel tutarlar üzerinden alabileceğinizi söyleyebilirim.

Emeklilik yaşını beklemek üzere memurluktan ayrılan kişi, şayet bu süre içerisinde işçi, esnaf gibi çalışmaları olursa ve bu çalışmaları da 3 yıl 6 ay veya daha fazla olursa aylık bağlanma statüsü memurluk olmaz, işçi veya esnaf statüsü olur ancak yine de emekli ikramiyesi ödemesi, bu durumda da işçi veya esnaf statüsünde aylık bağlanmış olsa dahi yapılır.

Bir not: Bu değerlendirmemiz, 2008 yılı Ekim ayından önce memur olarak çalışanlar içindir. Ekim 2008'den sonra memur olanların statüsü çok farklıdır. Onlar, bizim alışılagelmiş memur değildir. Özel sektörden farkı yok. Bir nevi köleliktir. Ne demek istediğimi o çalışanlar anlıyor.

Sevgili okurlarım, emeklilikten önce sağlık diliyorum.

Bakmadan Geçme