Ekmek fiyatıyla ilgili çelişkili açıklamalar 12 lira olacak mı, olmayacak mı

Türkiye Ekmek Üreticileri Federasyonu Genel Başkanı Murat Kavuncu, ekmek üretiminde maliyetlerin ve hayat pahalılığının artışı ile...

Türkiye Ekmek Üreticileri Federasyonu Genel Başkanı Murat Kavuncu, ekmek üretiminde maliyetlerin ve hayat pahalılığının artışı ile beraber ekmeğin 12 liraya çıkma zarureti doğduğunu, federasyon Cumhur İttifakı'nı desteklemiş olmasına rağmen verilen vaatlerin yerine getirilmediğini söylemişti.

Türkiye Fırıncılar Federasyonu Başkanı Halil İbrahim Balcı ise, düzenlediği basın toplantısında ekmeğin fiyatının 12 liraya çıkacağı söylentisinin gerçeği yansıtmadığını söyledi.

Haziran ayında un fiyatlarındaki desteğin kalktığını, bu şekilde 9 ay sonra ekmek fiyatlarında %40 zam yapıldığını hatırlatan Balcı, Türkiye'de ekmeğin kilogram fiyatının 35.5 lirayı geçmeyeceğini ifade ettiklerinin de altını çizdi. Türkiye'de gelinen noktada ekmeğin kilogram fiyatının bu tavan fiyatı bulduğunu söyledi.

Balcı, açıklamasında 'Fiyat talep etme yetkisi olmayan, fırıncı esnafını temsil etmeyen kişilerin kamuoyunda ekmeğin fiyatı konusunda açıklama yapmalarını ve bunu haberleştiren kanalları doğru bulmuyoruz. Biz daha önceki toplantılarımızda bunlara itibar edilmemesi gerektiğini defalarca dile getirdik. Aynı kişilerin ekmek üzerinden ve fırıncı esnafı üzerinden siyaset yapmalarını doğru bulmuyoruz.' ifadelerini kullandı.

Balcı, akaryakıta gelen zammın fırıncılık sektörünü negatif etkilediğini, fakat bunun ekmek fiyatlarında değişikliğe gidileceği anlamına gelmediğini söyledi.

Ekmeğin fiyatının 12 lira olacağı haberini yalanlayan Balcı, 210 gram ekmeğin fiyatının bugün 7.5 liraya yükselmiş olduğunu, dolayısıyla ekmeğin 10 liraya bile yükselmesinin söz konusu olmadığını söyledi; 'Bizim gündemimizde böyle bir fiyat bugün itibarıyla yoktur. Un fiyatlarını gerek biz, gerekse gerekli bakanlıklar yakından takip ediyor. Un fiyatlarında aşırı bir artış olması durumunda geçmişte olduğu gibi bugün de ilgili bakanlıklar gerekli tedbirleri alacaktır. En son 9 ay önce ekmek fiyatları değişmişti. 9 ay sonra yapılan bu yüzde 40 artışın çok makul seviyede olduğunu düşünüyoruz' şeklinde konuştu.

Haber merkezi

Bakmadan Geçme