Eğitimde laikliğin korunması için bir tepkide Eğitim-İş’ten

İzmir'de okullara imam ve vaiz gönderilmesine ilişkin yaptığı açıklamada,'Seçimlerin bitmesinin ardından iktidar bloğu, eğitimi gericileştirme çalışmalarına...

İzmir'de okullara imam ve vaiz gönderilmesine ilişkin yaptığı açıklamada,'Seçimlerin bitmesinin ardından iktidar bloğu, eğitimi gericileştirme çalışmalarına gözle görünür şekilde hız vermiştir' dedi.

Konu ile ilgili yaptığı yazılı açıklamada, proje sahiplerinin söylediklerinin aksine projenin gönüllülük esasına dayanmadığını, bunun yalnızca bir süs olduğunu dile getiren Özbay, ÇEDES protokolünün tehlikeli olmasının nedeninin pedagoji hakkında bilgisiz ve eğitimsiz imamların aldığı yetkiler olduğunu söyledi;'henüz sayıları bile boncuklarla tane tane öğretebildiğimiz küçük çocuklar için 'cennet-cehennem' gibi soyut kavramlara maruz kalmak, travmatik etkileri beraberinde getirebilmektedir. Yine bu okullarda farklı dini inanışa mensup yurttaşlarımızın çocukları, kendilerini tehlike altında hissetme riski de bulunmaktadır. Ayrıca protokolün içeriğinin muğlak olması, içerik konusunda kamuoyuna açıklama yapmak bir yana dursun, Meclis'te verilen soru önergelerine dahi yanıt verilmemesi endişeleri çoğaltmaktadır.' dedi

Protokolde 'amaç' kısmında yazanların da netlikten uzak olduğunu dile getiren Özbay, eğitimin ancak eğitim verme konusunda uzman öğretmenlerce yapılması gerektiğini vurguladı, ve atanamayan yüz binlerce öğretmen mezunlarının varlığına da dikkat çekti.

'Okul yöneticilerine sesleniyoruz: Okullardaki eğitim faaliyetinin yasal çerçevede yürütülmesi sizlerin sorumluluk alanınızdır. Bu faaliyeti baltalayacak olan bu protokolleri reddedin. Koltuğunuza değil, onun arkasında asılı olan Başöğretmen'in resmine bakın ve öyle karar verin!' dedikten sonra Özbay, açıklamasını laiklik karşıtı uygulamalara karşı eğitim emekçilerini, velileri ve retteden herkesi mücadeleye çağırarak noktaladı. Özbay bu tür girişimlerin reddedilmesinin yasal hak olduğunun, ve gerekliliğinin öneminin altını çizdi.

haber merkezi

Bakmadan Geçme