Ege’nin Tarımında İleri Adımlar: Kalıntısız Üretim ve Biyoteknik Mücadele Projesi

Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği ve İzmir Tarım ve Orman İl Müdürlüğü işbirliğinde gerçekleştirilen 'Akdeniz...

Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği ve İzmir Tarım ve Orman İl Müdürlüğü işbirliğinde gerçekleştirilen 'Akdeniz Meyve Sineğine Karşı Biyoteknik Mücadelenin Yaygınlaştırılması Projesi' ve 'İyi Tarım Uygulamaları Projesi' kapsamında, Menderes Gümüldür'de bir tören düzenlendi. Bu törende, 5 bin Akdeniz Meyve Sineği mücadele tuzağı, üreticilere dağıtıldı.

Törene, AK Parti İzmir Milletvekili Ceyda Bölünmez Çankırı, Menderes Kaymakamı Cevat Çelik, Menderes Belediye Başkan Vekili Erkan Özkan, İzmir Tarım ve Orman İl Müdürü Mustafa Özen, Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkan Yardımcısı Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Hayrettin Uçak ve üreticiler katıldı.

Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Hayrettin Uçak, yaptığı konuşmada, narenciye üretiminde dünya sıralamasında 8. sırada, ihracatta ise 4. sırada olduklarını belirtti. Türkiye'nin 2022 yılındaki narenciye ihracatının 904 milyon dolar olduğunu ve mandalinanın 463 milyon dolarla ihracat lideri olduğunu söyledi. Kalıntısız ve kaliteli üretimin önemine vurgu yaparak, 2023 yılında narenciye ihracatında 1 milyar doları aşmayı hedeflediklerini ifade etti.

Başkan Uçak, Avrupa ve Rusya'nın Türkiye için en önemli pazarlar olduğunu ve bu pazarlara girebilmek için kalıntısız üretimin çok önemli olduğunu dile getirdi. Bu nedenle üreticilere kalıntısız üretim yapmaları konusunda her zaman destek verdiklerini ve bu alanda çalışmalar yürüttüklerini belirtti.

AK Parti İzmir Milletvekili Ceyda Bölünmez Çankırı ise İzmir'in tarım ve turizmin kalbi olduğunu ifade etti. Küresel ısınmayla mücadele ederken Menderes havzasını korumanın önemine vurgu yaptı ve çiftçilere akıllı tarım yöntemleriyle üretim yapmaları için destek verdiklerini belirtti. Ayrıca, 5 bin tuzak dağıtımının önemine değindi.

İzmir Tarım ve Orman İl Müdürü Mustafa Özen, bölgede üretilen Satsuma mandalina üretiminin yüzde 80'inin ihracata gittiğini ve kalıntısız üretimin bu pazarları kaybetmemek için önemli olduğunu vurguladı. Biyoteknik mücadelenin Akdeniz meyve sineğine karşı önemli olduğunu belirtti ve İyi Tarım Uygulamaları Projesi'nde Ege'nin birincisi olduklarını ifade etti. Özen ayrıca, önümüzdeki dönemde tarımsal planlama ve üretim planlaması ile ilgili adımlar atacaklarını ve çiftçilerin haklarını koruyacaklarını açıkladı.

Bu etkinlikte, çiftçilerin kalıntısız ve kaliteli üretim yapmalarını teşvik etmek adına 5 bin tuzak dağıtıldı ve çiftçilere yönelik desteklerin devam edeceği belirtildi. Bu projelerin ve işbirliklerin, bölgenin tarım sektöründe sürdürülebilirliğini ve rekabet gücünü artırmaya yönelik önemli adımlar olduğu vurgulandı.
İHA

Bakmadan Geçme