Ege İhracatçı Birlikleri mesleki eğitim ile katma değer katıyor

Ege İhracatçı Birlikleri, Türkiye’nin yıllık 254 milyar dolarlık ihracat hacmini artırmak için eğitimli kadrolarla uzun yıllardır...

Ege İhracatçı Birlikleri, Türkiye'nin yıllık 254 milyar dolarlık ihracat hacmini artırmak için eğitimli kadrolarla uzun yıllardır büyük çaba sarf ediyor. Bu amaçla, İzmir Kavram Meslek Yüksekokulu ile işbirliğine yeni bir adım atıldı. İki kuruluş arasında imzalanan işbirliği protokolü kapsamında, Ticaret Bakanlığı tarafından verilen İhracata Yönelik Devlet Destekleri ile Dahilde İşleme Rejimi konularını içeren dersler müfredata eklendi.

İzmir Kavram Meslek Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Derman Küçükaltan, okulun faaliyetleri hakkında bir sunum yaparak, 'Biz sektörlere nitelikli ara eleman yetiştiren bir kurumuz. Gençleri sektörlerin beklentilerine uygun ve uygulamaya yönelik olarak yetiştiriyoruz. Ege İhracatçı Birlikleri ile işbirliğimiz, teorik bilginin pratikte uygulamaya dönüşmesi açısından son derece önemlidir. İhracata Yönelik Devlet Destekleri dersini, Ege İhracatçı Birlikleri ile ikinci yarıyılda üç saat zorunlu olarak müfredatımıza dahil ettik. Sektörler, piyasayı bizden daha iyi biliyorlar ve uygulamanın içindeler. Dış ticaret ve lojistik programımızda Ege İhracatçı Birlikleri'nin değerli katkıları olacak' dedi.

Ege İhracatçı Birlikleri Genel Sekreter Yardımcısı İ. Cumhur İşbırakmaz ise, 'İşgücünün niteliği, üretim ve ihracatın beklentilerine uygun olmalı, dış ticaret şirketlerinin nitelikli personel ihtiyacını karşılayacak düzeye gelmelidir. Bu nedenle bakanlıklarımız ve üniversitelerimizle yakın temas halindeyiz. Gençlerimizin staj süreçlerine ve mezun olduktan sonra istihdamına destek olmanın yanı sıra başarılı öğrencilere burs imkanı da sunuyoruz. İzmir Kavram Meslek Yüksekokulu öğrencilerine, mesleki becerilerini kazanmaları için Birliğimizde ve Ege İhracatçı Birlikleri'ne üye ihracatçı firmalarda staj yapma imkanı sağlıyoruz' şeklinde konuştu.

İşbırakmaz, İngilizce dil eğitimi yanı sıra Çince eğitiminin de müfredatta yer almasını desteklediklerini belirterek, 'Dış ticaretle ilgili konuların yanı sıra İngilizce dil eğitimi ve ikinci dil olarak Çince eğitiminin müfredatta yer alması için geçtiğimiz dönemde İzmir Dış Ticaret Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'nde pilot bir program başlatmıştık. İhracatçılarımızın beklentilerine uygun olarak müfredatın şekillenmesinde önemli adımlar attık. Şimdi de İzmir Kavram Meslek Yüksekokulu ile işbirliğimize yeni bir halka ekleyerek müfredatta devlet destekleri ile ilgili yeni konuları dahil ettik. 2023-2024 öğretim yılında Ticaret Bakanlığı'nın verdiği İhracata Yönelik Devlet Destekleri ile Dahilde İşleme Rejimi konularını içeren dersleri müfredatımıza ekledik' ifadelerini kullandı.

İşbırakmaz, '2022 yılından bu yana 21 bin 424 dosyayı sonuçlandırarak 563 milyon liralık devlet desteğine aracılık ettik. Bu derslerde, şirketlerin ihracata hazırlanması, uluslararası pazarlarda rekabet avantajı kazandırılması, tasarım ve kurumsal kapasitelerinin güçlendirilmesi, ürünlerinin yurt dışında tanıtımı, pazarlanması, markalaşması ve ihracatın sürdürülebilir artışına katkı sağlayan devlet desteklerinin mevzuatı, başvuru süreci ve doğru evrak hazırlığı gibi konular uzmanlar tarafından öğrencilere aktarılacaktır. İhracatçıların devlet desteklerinden maksimum düzeyde faydalanmaları için uzun yıllardır büyük çaba sarf ediyoruz' dedi.

İşbırakmaz, toplam ihracatın yaklaşık yüzde 40'ının Dahilde İşleme Rejimi çerçevesinde gerçekleştirileceğini belirterek, 'Dahilde İşleme Rejimi, ihracatçılara dünya piyasa fiyatlarından hammadde temin ederek dünya pazarlarında rekabet gücü kazandırmayı, ihraç pazarlarımızı geliştirmeyi, ihraç ürünlerimizi çeşitlendirmeyi ve sürdürülebilir ihracat artışı sağlamayı amaçlamaktadır. Bu konuda mevzuat bilgisi, işlemlerden süreçlerin tamamına kadar tüm aşamalar pratik örneklerle anlatılacaktır. Tüm sektörlerin ihtiyaç duyduğu devlet destekleri ve Dahilde İşleme Rejimi uygulamaları hakkında teorik ve pratik bilgiye sahip nitelikli personel yetiştirilmesini hedefliyoruz' şeklinde konuştu.
İHA 

Bakmadan Geçme