Ege Bölgesi’nde yayla turizmi ne durumda?
Hatalı ekonomi politikaları sonucu Türkiye’de enflasyon rekorları kırılmaya devam ediyor. Depremin yarattığı maliyetin, cari açığın ve...
Hatalı ekonomi politikaları sonucu Türkiye'de enflasyon rekorları kırılmaya devam ediyor. Depremin yarattığı maliyetin, cari açığın ve seçim öncesi harcamalarının yükü, vergilerde yapılan düzenlemelerle halkın omzuna yükleniyor.
Düzenlemelerle ortaya çıkan enflasyon, yaz aylarında kıyı şeridinde de kendini göstermiş durumda. Bu yaz kıyı şeridinin durumundan dolayı yayla turizminin gelişmesi beklense de, bunun önünde de ciddi engeller bulunuyor.
Yakıt fiyatları insanları yayladan mı uzak tutuyor?
Bir zamanlar yeşilin bütün tonlarının görülebileceği ormanları, derinliği ne olursa olsun dibindeki taşların sayılabileceği berraklıkta dereleri, endemik çam fıstıkları ve şarapları dünyaca meşhur Alevi köyleri ile bilinen Kozak Yaylası'nda kafe işletmecileri, durumlarının önceki yıllara kıyasla çok daha kötü olduğunu söylüyor. Yaylada çam fıstığı arazilerinin ortasında, bölgedeki etkinliklerin çoğuna ev sahipliği yapan toprak sahanın karşısında bulunan Zirve Kafe isimli mekanın sahibi Mustafa Emir, yıl içerisinde ciddi bir müşteri kaybı yaşandığını belirtti. Emir, gazeteye yaptığı açıklamada 'geçen seneden beri müşteri sayısı en az %80 düşmüş durumda. Bayramda yaşanan kısa süreli canlanmadan sonra en fazla 3-5 aile buraya geliyor. Buralara sezon boyunca 4-5 defa kahvaltıya gelen aileler olurdu. Böyle 70 80 aile vardı, bu yıl hiçbiri yok. Yurt dışından gelen turist ise hiç kalmadı' dedi.
Müşteri çekmeyen yaylalarda fiyatların uygunluğu ise, 'vatandaşı yayladan uzak tutan şey yakıt fiyatları mı' sorusunu getirdi.
Öte yandan Kozak Yaylası, yaklaşık 30 yıl önce 'Eurogold' isimli altın tekelinin buradaki madencilik faaliyetlerii başlatmasından beri uğradığı tahribatla da biliniyor.
Gölcük'te müşteri miktarı sabit kaldı
Turizm ve müşteri konusunda Kozak'tan daha iyi, ve daha şanslı durumda olan turistik bölgeler de bulunuyor. Gölcük'teki 'Kavaklı' isimli kafenin işletmecisi Nadir Öncel, müşteri sayılarının önceki yıllarla benzer oranlarda kaldığını söyledi. Öte yandan Öncel'e göre Gölcük, müşteri sayısında azalma olmayışını bu yılki hava sıcaklıklarının önceki yıllara göre çok fazla olmasına ve yaylanın serin havasına borçlu. Bu etkenlere rağmen yaylaya gelen turist oranında önceki yıllara göre bir artış gözlenmiyor.
Utku Beycan