Dünya’nın bir çok yerinden sanat eserleri Dönmemek üzere aya fırlatılacak

Sanat, şiir, dergi, müzik, film, podcast ve kitapların sayısal veriler haline getirilmiş bir koleksiyonunu içerecek olan...

Sanat, şiir, dergi, müzik, film, podcast ve kitapların sayısal veriler haline getirilmiş bir koleksiyonunu içerecek olan Lunar Codex, 157 ülkeden 30 bin sanatçı, yazar, müzisyen ve film yapımcısının eserlerini içerecek 10 binlerce sanatçının eserini taşıyan Lunar Codex, Dünya'ya geri gelmemk üzere Ay'a fırlatılacak.

Projenin mimarı olan Kanadalı fizikçi ve yazar Samuel Peralta, aynı zamanda Toronto merkezli medya ve teknoloji şirketi Incandence'ın yönetim kurulu başkanı. Peralta, Codex'e ücretsiz olarak dahil edilmek üzere eser ve arşiv izinlerini almak için yaratıcı kişilerle iletişim kuruyor. Bireysel sanatçıların gönderileri de, çalışmalarının bir sergiye, kataloğa veya antolojiye dahil edilmiş olması gerektiği uyarısıyla dahil ediyor.

NEDİR BU LUNAR KODEX?

Lunar Codex, 157 ülkede 30 bin sanatçı, yazar, müzisyen ve film yapımcısının çağdaş sanat, şiir, dergi, müzik, film, podcast ve kitaplarından oluşan sayısallaştırılmış (veya minyatürleştirilmiş) bir koleksiyon. Projenin fikri, sanat ve bilim sevgisi ile Kanada'da yaşayan yarı emekli bir fizikçi ve yazar olan Samuel Peralta'ya ait. Peralta, bir röportajda 'Bu, kültürel çalışmaları uzaya fırlatmak için en büyük, en küresel proje. Böyle bir şey, hiçbir yerde yok' dedi.

The New York Times'ın aktardığına göre dört zaman kapsülüne bölünmüş olan Lunar Codex, dijital hafıza kartlarına kopyalanan materyalleri içeriyor. Hafif analog ortam depolama aygıtı, tek bir 8 1/2 x 11 inç kağıda lazerle kazınmış 150 bin mikroskobik metin veya fotoğraf sayfası tutabiliyor.

Aya seyahat eden ilk sanat eseri, 1969'da Apollo 12 uzay aracı ile gönderildi. Daha sonra, 1971'de, Apollo 15 görevinin bir parçası olarak Belçikalı sanatçı Paul van Hoeydonck'ın bir alüminyum heykeli uzaya bırakıldı. HABER MERKEZİ

Bakmadan Geçme