DSİDEN BELEVİ GÖLÜ İÇİN MASTER PLAN DARISI GÖLCÜKE

DSİ 2. Bölge Müdürlüğü, Selçuk&rsquotaki Belevi Gölü için master plan hazırladı. Belevi Gölü ve çevre arazileri...

DSİ 2. Bölge Müdürlüğü, Selçuk'taki Belevi Gölü için master plan hazırladı. Belevi Gölü ve çevre arazileri su yönetim master planı için sorun ağacı oluşturan DSİ 2. Bölge Müdürlüğü ekosistemin korunması ile biyolojik zenginliğe sahip Belevi Gölü'nü dünya mirasına kazandırmayı hedefliyor.

Selçuk-Tire karayolunun hemen yanında yer alan ve yağışın yetersiz olduğu yıllarda kuruma noktasına gelen Belevi Gölü'nün kirlilikten kurtarılması, korunması ve turizme kazandırılması amacıyla hazırlanan planda sorunlar dört ana başlıkta değerlendirildi.

 

KONTROLSÜZ DEŞARJ

DSİ 2. Bölge Müdürlüğü'nün hazırladığı planda ana sorunların başında kirlilik ve atıklar gösterildi. Göl suyunun kirlenmesine yol açan kimyasal maddelerin yağmur suyu ve kanallarla göle taşındığı, evsel atıkların göle ve göl kaynaklarına karıştığı ve zeytinyağı fabrikaları ile çevredeki işletmelerin arıtma yapmadan atık sularını deşarj etmelerinin kirliliğe yol açtığı vurgulandı. Belevi Gölü ve kıyılarındaki kirlilik nedenleri arasında evsel nitelikli katı atıkların düzenli bertaraf edilmemesi de gösterildi.

 

KIYI DÜZENLEMESİ EKSİKLİĞİ

Ana sorunlar arasında yapılaşmaya da dikkat çekilerek kıyı düzenlemesi eksikliği ve kontrolsüz kıyı  kullanımının yol açtığı sorunların gölde yer alan kapakların zamanla işlevini yitirmesi, yerel yönetimlerin kaynak yetersizliği nedeniyle etkin uygulama yapılamaması, tarım arazilerinin yaygınlaşması ve doğal alanların yok olmasından kaynaklandığı belirtildi.

Sosyal ve ekonomik yapıdaki sorunların nedeni olarak Belevi'deki doğal ve kültürel zenginliklerin yerel ekonomiye etki sağlayacak şekilde değerlendirilememesi gösterilirken tarımsal faaliyetler ve balıkçılıkla ilgili noktalara da dikkat çekildi.

 

BALIK TÜRLERİ TÜKENME NOKTASINDA

Tarımsal üretimde uygun olmayan materyallerin kullanımıyla ilgili zirai ilaçlamadaki yanlışlar, yöre halkının alternatif üretimlere yönlendirilememesi ve sudaki ötrofikasyon ve organik kirlilik sebebiyle pek çok balık türünün karşı karşıya kaldığı tükenme tehlikesine vurgu yapıldı.

Belevi Gölü Master Planı'nın uygulanması ile biyolojik olarak son derece kıymetli bir sulak alanın dünya mirasına kazandırılmasının yanı sıra yöre halkına balıkçılık ve turizm alanlarında da önemli bir gelir kaynağının sağlanacağı ifade edildi.

Başar Uçar

Bakmadan Geçme