Drone ile trafik sıkışıklığı tarih mi olur?

Merhabalar değerli okuyucularım. Bu hafta Dijital Veri köşemizde hepimizin çilesi haline gelen trafik sıkışıklığını ve gelecekte...

Merhabalar değerli okuyucularım. Bu hafta Dijital Veri köşemizde hepimizin çilesi haline gelen trafik sıkışıklığını ve gelecekte neler olabileceğini konuşalım istedim.

Özellikle büyük şehirlerde akıllı trafik sistemleri devreye girmiş olsa da sürücülerin hissettiği bir rahatlama maalesef söz konusu değil. Hatta geçtiğimiz haftalardaki yazılarımda daha dakik ve hızlı bazı teknolojik sistemlerin hayatımıza gireceğinden bahsetmiştik fakat tüm bunlar ne kadar çözüm olacak, bunu zaman gösterecek.

Oysa drone teknolojileri artık öyle hızlı ilerledi ki sanki bundan sonra araba bile kullanmayacağız gibi görünüyor. Asıl trafiği oluşturanların başında ise servisler, kargo ve nakliye firmalarının araçları ile taksiler geliyor. Drone ile bunlara çözümler, şimdiden sunulmaya başlandı. Havadan ulaşım, zamanla kara ulaşımı gibi keşmekeş bir hal alır mı bilmiyoruz ama daha iyi olacağını öngörüyoruz.

Drone dünyasında kargoların kişiye özel olarak direkt rota oluşturup teslimat sonrası istenilen noktaya geri dönmesi ve tüm bu süreçlerin otomatik olarak insan gerektirmeden yapılabilmesi, büyük bir avantaj. Hava trafiği şu an olmadığı için drone tercihi, hem hızlı hem de güvenli.

Özellikle ülkemizin de içinde bulunduğu drone ile insan taşımacılığı da deyim yerinde ise hava taksi teknolojisi, bizi çok rahatlatacak bir gelişme. Bunların toplu taşıma şekline gelmesi ise harika bir seçenek olacaktır. Mesela okul servisleri ve iş servislerinin havadan toplu bir şekilde yapılması, trafik sıkışıklığını ortadan kaldırabilecek bir olay.

Drone teknolojisi; eğer taksi, kargo ve servisler yerine geçebilirse hava trafiği için de mutlaka bir düzenleme gerektirecektir fakat havada tek bir katman olmadığı için mesela 20 metre aralıklarla üst üste giden araçlar olacağından en azından bir sıkışıklık oluşmayacaktır. Sadece katmanlar arası geçişlerde trafik sistemleri veya trafik merkezi devreye girecektir.

Peki trafik sorununu hallettik ama bu kadar araç nereye inecek? İşte burada otopark sorunu yine gündemde olacak gibi gözüküyor. Acaba bunun çözümü için belki günümüzdeki gökdelenler, sadece otopark olarak hizmet verebilir. Sonuçta droneler için açık bir alan veya katmanlı ve rahat giriş-çıkış yapılabilecek alanlar gerekli olacak. Her ne olursa olsun drone teknolojisi, hem hızlı gelişimi hem de uygulanabilirliği açısından hayatımıza büyük bir kolaylık sağlayacak.

Herkese teknoloji dolu günler dilerim.

Bakmadan Geçme