Dört nesildir devam ediyor

Torbalı'da Üç Kardeşler isimli çanta ve ayakkabı tamiri dükkanının işletmecileri, meslekte dört kuşağı geride bıraktı. Sağbaş...

Torbalı'da Üç Kardeşler isimli çanta ve ayakkabı tamiri dükkanının işletmecileri, meslekte dört kuşağı geride bıraktı. Sağbaş ailesinin fertleri, dört nesildir sürdürdükleri ayakkabı ve çanta tamirinde geçtiğimiz günlerde 75 yılı doldurdu.

Teknolojik araçlardaki gelişmelere bağlı olarak çıraklık-ustalık sistemiyle yürütülen birçok meslek, günden güne yok oluyor. Okulda eğitim almak yerine uygulamalı olarak meslek öğrenmek isteyenler, sanayilerde alanında ustalaşan esnafın yanında meslek öğreniyor. Mesleğin niteliğine göre ortalama beş yılda usta çırak ilişkisiyle öğrenilen mesleklerin sayısı son yıllarda azaldı. Sanayideki ustalar da mesleği gelecek kuşaklara taşıyacak çırak bulamaz hale geldi. Hızlı ucuz üretim yapabilen sanayi makinelerin piyasaya sürülmesine bağlı olarak çıraklık sistemiyle nitelikli eleman yetiştirme geleneği yok olmaya başladı. Sağbaş ailesi ise dört kuşaktır süregelen usta-çırak ilişkisini devam ettiriyor.

Dededen toruna miras meslek

Torbalı Mahallesi'nde vatandaşlara hizmet veren Üç Kardeşler adlı çanta tamiri ve ayakkabı işletmesinin aynı işi yapan diğer dükkanlardan farklı bir özelliği bulunuyor. İşletmenin sahipleri, dedelerinin yıllar önce başlattığı zanaatı dört nesildir sürdürüyor. Mesleği icra eden son nesille birlikte Sağbaş ailesi, toplam 75 yıldır ayakkabı ve çanta tamiri yapıyor. Yılların getirdiği birikimle ilçe halkının atmaya kıyamadığı çanta, ayakkabı, mont, çizme gibi kişisel eşyalar aslına uygun şekilde tamir ediliyor.

Tamir ustalığında dördüncü kuşağı temsil eden Kaan Muammer Sağbaş, 'Ben, ailemizin yıllardır devam ettirdiği mesleğin şimdilik son temsilcisiyim. Babam mesleği dedemden öğrendi. Ben de babamdan öğrenerek meslek hayatına atıldım. Ata mesleğini sürdürdüğüm için gayet mutluyum. Umarım ilerleyen dönemde de bu meslek, bizden sonraki kuşaklara aktarılır' dedi.

Sevdiğiniz eşyalardan vazgeçmeyin

İlçe halkına hizmet vermeye altı yıldır devam eden mesleğin üçüncü kuşağının temsilcisi Mehmet Sağbaş, yıpranan eşyaların çöpe atılmak yerine yapılacak bakım ile tekrar kullanılabilir olacağına değinerek, 'Ayakkabı ve çantaların fiyatları, günden güne düşüyor. Herkesin kesesine uygun fiyatta, kalitelerine göre çanta, ayakkabı alabilmek mümkün. Benim vurgulamak istediğim nokta ise severek alınan eşyaların tamir ve bakımı yapılarak tekrar kullanılabilir hale gelmesidir. Eşya bu; kullanımdan, üretimden kaynaklanan yırtılmalar, açılmalar olabilir. Bunları atmak yerine küçük tadilatlarla tekrar kullanabilirsiniz. Torbalı'da her gelir düzeyinden insan, yenisini alabilecek durumda dahi olsa o eşyayı tamir ettirerek kullanım süresini uzatıyor' diyerek aynı zamanda ircaa ettikleri meslekle tüketim çılgınlığının önüne geçtiklerine vurgu yaptı.

Baba mesleğine başka şehirde başlayan ve son altı yıldır ilçede hizmet veren Mehmet Sağbaş, 'Torbalı halkına bizi bağrına bastığı için teşekkür ediyoruz. İşten çok israfın önüne geçmek olarak gördüğümüz zanaatımızı gerçekleştirmede bizi seçerek destek oldular' ifadelerini kullandı.

Haber Merkezi

Bakmadan Geçme