Dolandırıcı vakalarındaki artış dikkat çekti

Cumhuriyet gazetesinden Murat Ağırel, son günlerde yaşanan dolandırıcılık haberlerindeki ve vakalarındaki artışla ilgili analizlerde bulundu. Ağırel,...

Cumhuriyet gazetesinden Murat Ağırel, son günlerde yaşanan dolandırıcılık haberlerindeki ve vakalarındaki artışla ilgili analizlerde bulundu.

Ağırel, özellikle son zamanlarda kendisini ajan, polis, savcı ve benzeri sıfatlarla tanıtan insanlar tarafından gerçekleştirilen dolandırıcılık faaliyetlerine dikkat çekti. Bu sıfatların ise toplumda güven yarattığı için değil, korku saldığı için seçildiğini vurguladı.

Ağırel, Konya Emniyet Müdürlüğü Asayiş Şube Müdürlüğü Aranan Şahıslar Büro Amirliği ekipleri tarafından, yakalanması için çalışma başlatılan bir şahsı örnek olarak gösterdi. 17 yıl kesinleşmiş hapis cezası ve 46 suç kaydı bulunan şahıs kendisini MİT mensubu ve üst düzey bürokrat olarak tanıtıyordu ve bir yıldır, lüks bir otelde günlük 6000 lira ödeyerek yaşıyordu.

Bir başka örnek, Kocaeli Üniversitesi'nden emekli bir profesörün, kendilerinin MİT görevlileri olduğunu söyleyenler tarafından dolandırılması örneğiydi. Dolandırıcılar, emekli profesöre 26 milyon liralık vurgun yapmışlardı.

Benzer şekilde dolandırılanlar arasında bir iş kadını da var. İki sahte MİT mensubu, iş kadınından 200.000 lira para almıştı. Pendik'te yaşanan başka bir olayda ise kendini polis ve savcı gibi unvanlarla tanıtan dolandırıcılar, 76 yaşındaki bir vatandaştan 900 bin lira para aldı.

Ağırel'in aktardığı Adalet Bakanlığı 2022 Yılı İstatistikleri Raporu'nda geçen veriye göre, 2022 yılında dolandırıcılık vakaları önceki yıla göre %41 artmış durumda.

Son olarak Ağırel, telefonlara gelen 'Kendini savcı, polis vs. diye tanıtanlara itibar etmeyiniz…' benzeri mesajları da 'yakalayamıyoruz der gibiler' diyerek yorumladı.

Haber merkezi

Bakmadan Geçme