Doğalgaz kazılarında lahit sürprizi

Denizli’nin tarihi geçmişi, doğal güzellikleri ve zengin kültürel mirasıyla ön plana çıkan Kale ilçesinde ilginç bir...

Denizli'nin tarihi geçmişi, doğal güzellikleri ve zengin kültürel mirasıyla ön plana çıkan Kale ilçesinde ilginç bir keşif yaşandı. Kale ilçe merkezinde devam eden doğal gaz çalışmaları sırasında, tarihi eser niteliği taşıyan bir lahit mezarı bulundu. Olay, Cevherpaşa Mahallesi Yaşam Sokak'ta gerçekleşti.

Doğal gaz çalışmaları yapan ekipler, iş makinesiyle yolu kazarken kepçenin bıçağı, bir lahit mezarına takıldı. Durum hemen yetkililere bildirildi ve Denizli Müze Müdürlüğü yetkilileri gözetiminde kazı çalışmaları başlatıldı. Doğal gaz çalışmalarına ara verilirken, lahit mezarın bulunduğu alan güvenlik çemberine alındı.

Denizli Müze Müdürlüğü uzmanlarının incelemeleri sonucunda, içerisinde kemik parçaları da bulunan lahit mezarın tarihi önemi belirlendi. Böylesine değerli bir eserin korunması için üzeri kapatılarak koruma altına alınmasına karar verildi. Kazı çalışmaları sonlandırılarak doğal gaz hattının bir arka sokaktan geçirilmesi için yönlendirildi.

Daha sık rastlanabilir

Bölge halkı ise tarihi keşifle şaşkınlığını gizleyemedi. Recep Yitik isimli bir vatandaş, evinin önünde tarihi bir lahit mezarının bulunmasından duyduğu şaşkınlığı dile getirdi. Kale Belediye Başkanı Mehmet Salih Sağınç ise kazı çalışmalarını yürüten sanat tarihi uzmanlarının başarılı bir şekilde görevlerini yerine getirdiğini ifade etti. İlçenin zengin tarihine ve geçmişine uygun olarak daha fazla tarihi esere rastlanabileceğini belirtti. Doğal gaz çalışmalarının aynı hızla devam edeceğini vurgulayan Başkan Sağınç, ilçenin 2 bin 200 yıllık zengin bir geçmişe sahip olduğunu ve mezarlık gibi tarihi eserlere daha sık rastlanabileceğini söyledi.

Kale ilçesinin zengin tarihi ve kültürel mirası, bölge için önemli bir turizm potansiyeli oluşturuyor. Keşfedilen lahit mezarı gibi tarihi eserler, bölgeyi daha da ilgi çekici kılıyor ve ziyaretçilerin ilgisini çekiyor. Doğal gaz çalışmalarının, tarihi eserlere zarar vermeden titizlikle yürütülmesi, hem bölgenin ekonomisine katkı sağlayacak hem de tarihi mirası koruyacaktır.

Haber Merkezi

Bakmadan Geçme