Diyet yapmadan zayıflamak mümkün mü

Diyet yapmadan da kilo vermek ve kilonuzu kontrol altına almak mümkündür.

Diğer yandan, diyet yaparak kilo verip, ardından tekrar geri almak ise tümüyle sağlıksız bir durumdur! Asıl amacın; alıșkanlıkları değiștirerek verilen kiloyu koruyabilmek olması gerekir. Kiloyu koruyabilmek ve daha sağlıklı olabilmek için ise beslenme alıșkanlıklarının kalıcı olarak ve sağlık yönünde değișmesi gerekir. Çok katı diyet yapmadan da günlük beslenmenizde bazı prensipler edinmek, beslenme alıșkanlıklarınızı değiștirmenize destek olur ve kilo kontrolünüzü kolaylaștırır. Beslenme alıșkanlıklarınızı değiștirmek için yeni yılı beklemeyin! Beslenmenizde șimdiden bazı prensipleri edinerek hem yeni yıla daha formda girin, hem de katı bir diyet yapmanıza gerek kalmasın…

Diyet yapmadan da kilo vermek ve kilonuzu kontrol altına almak mümkündür. Diğer yandan, diyet yaparak kilo verip, ardından tekrar geri almak ise tümüyle sağlıksız bir durumdur! Asıl amacın; alışkanlıkları değiştirerek, verilen kiloyu koruyabilmek olması gerekir. Kiloyu koruyabilmek ve daha sağlıklı olabilmek için ise beslenme alışkanlıklarının kalıcı olarak ve sağlık yönünde değişmesi gerekir. Çok katı diyet yapmadan da günlük beslenmenizde bazı prensipler edinmek, beslenme alışkanlıklarınızı değiştirmenize destek olur ve kilo kontrolünüzü kolaylaştırır. Beslenme alışkanlıklarınızı değiştirmek için yeni yılı beklemeyin! Beslenmenizde şimdiden bazı prensipleri edinerek hem yeni yıla daha formda girin hem de katı bir diyet yapmanıza gerek kalmasın…

1. Uyku düzeninize dikkat edin… Sağlıklı metabolizmanın temelinde düzenli uyku yatar. Bu nedenle öncelikle uyku saatlerinizi düzenlemeye özen gösterin. Bunu yaparken özellikle uyanma saatinizi düzene sokun. Bir gün erken, bir diğer gün çok geç uyanmayın. Mümkün olduğunca her gün birbirine yakın saatlerde uyanmaya özen gösterin. Kış aylarında geceler daha uzundur ve uzun gecelerde besin tüketimi de artabilir. Bu nedenle akşam biraz daha erken yatmaya çalışın. Böylece hem gece yemeleri azalmış olur hem de metabolizmanız daha sağlıklı çalışmaya başlar.
2. Su tüketimine dikkat! Yemekten 15-20 dakika önce su içmeye özen gösterin. Böylece diyet yapmadan da yemek tüketiminizi azaltmış olursunuz. Susadığınızda sadece su tüketin. Su yerine meyve suyu, meşrubat ya da gazoz benzeri ürünleri tüketmeyin. Su içmekte zorlanıyorsanız ve hatta unutuyorsanız gün içerisinde yudum yudum da olsa tüketmeye çalışın.
3. Küçük tabak, kaşık ve çatal kullanın. Küçük tabak kullandığınızda yemeğiniz daha bol görünür. Küçük çatal ve kaşık kullanarak yediğiniz lokmalar da küçülür ve böylece yemeği bitirme süreniz uzar. Sonuç olarak daha az besinle doymuş olursunuz. Küçük tabak kullandığınızda ise hem dolu bir tabak almış hem de daha az besin tüketmiş olursunuz. Dolu bir tabak yiyor olmak sizi psikolojik olarak da doyuracaktır. Hatta öğünde tüketeceğiniz yiyeceklerin hepsini önünüze alın. Hepsini bir arada görmek daha fazla göz doygunluğu sağlar ve böylece diyet yapmadan besin tüketiminizi azaltmış olursunuz.
4. Uzun süre aç kalmayın. Belki günlük temponuz, ara öğünlerle birlikte günde 6 öğün tüketmeye uygun değildir. Zaten herkes kilo kontrolü yapabilmek için günde 6 öğün beslenecek diye bir zorunluluk bulunmuyor. Ancak kilonuzu kontrol edebilmek için aç kalmamanız gerekiyor. Özellikle 4 -5 saatten uzun süre aç kalmamaya özen gösterin.
5. Yemeğe mutlaka bir kase salata ile başlayın. Yemeğe salata ile başlamak otomatik olarak besin tüketiminizi sınırlandıracaktır. Ayrıca her öğüne salata eklemek; hem sindirim sisteminizi hem de bağışıklık sisteminizi koruyacaktır.
6. “Tatlı yemeden olmaz” diyorsanız doğal şekerlere yönelin. Şekerin olumsuz etkileri sadece kilo sorunu değildir. Şeker tüketimi, vücuttaki iltihaplanmaları artırır, kanserli hücreleri besler ve bağışıklık sisteminizi olumsuz etkiler. Bu nedenle kilo verme gayesi ile olmasa bile sağlık için mümkün olduğunca az şeker tüketilmelidir. Ancak, tatlıdan yine de vazgeçemiyorsanız, olabildiğince az tüketmeye çalışın ve meyvelerden elde edilen şeker ilavesiz doğal tatlılara yönelmeye çalışın. Tatlıyı özellikle gece geç saatlerde tüketmemeye özen gösterin.
7. Seçiminizi doğru yapın. Tansiyon sorununuz ya da kronik bir rahatsızlığınız yoksa ve özellikle tatlı ile tuzlu arasında bir seçim yapmak zorunda kalırsanız tuzlu alternatifi seçmeye özen gösterin. Böylece hiç olmazsa daha az enerji almış olursunuz.
8. Ufak tefek atıştırmalıklara dikkat! Gün içerisinde bir iki lokma ağzınıza attığınız ve önemsemediğiniz ufak yiyecekleri görmezden gelmeyin. Unutmamak gerekir ki damlaya damlaya göl olur… Özellikle bu tarz ufak tefek atıştırmalardan uzak durmayı prensip edinin.
9. Hayatınıza hareket katın. Her gün düzenli spor yapamıyor olabilirsiniz. Fakat hareketli olmaya gayret edebilirsiniz. Her gün 15-20 dakika nabız atışlarınızı hızlandıracak bir aktivitede bulunmaya özen gösterin. İster evdeyken sevdiğiniz müziği duyunca dans etmeye başlayın ister her gün yürüyüşe çıkın ama mutlaka bir aktiveniz olsun.
10. Sağlıklı pişirme yöntemlerini tercih edin. Sağlıklı pişirme yöntemlerini uygulamak sadece kilo kontrolü için değil, sağlıklı bir yaşam sürebilmek için gereklidir. Kızartma ve kavurma yöntemlerini tercih etmeyin. Ne dışarıda ne de evde… Bunların yerine haşlama, buğulama ya da fırında pişirme yöntemlerini tercih etmeye özen gösterin.

Bakmadan Geçme