Dışkıdan üretilip, ağız yoluyla tüketiliyor

Tıp tarihinde bir dönüm noktası yaşanıyor. ABD Gıda ve İlaç Dairesi (FDA), Seres Therapeutics tarafından elde...

Tıp tarihinde bir dönüm noktası yaşanıyor. ABD Gıda ve İlaç Dairesi (FDA), Seres Therapeutics tarafından elde edilmesi ve insan vücudundan üretilen Vowst isimli bir ilaca ilk kez onay verdi. Bu ilaç, 18 yaş ve üzeri insanlar tarafından kullanımı. İlaç bu ay ABD'de piyasaya sürülmesi planlanıyor.

ABD Gıda ve İlaç Dairesi (FDA), Vowst adı verilen insandan üretilen bir kullanım kullanım onay verdi. Bu ilaç, sağlıklı insan bağırsağı bakterilerini hap şeklinde ağızdan almayı içeriyor. Vowst ilacı, Clostridioides difficile adlı bir enfeksiyonun tekrarlanmasını önlemek amacıyla kullanılmakta. Yapılan klinik deneylerin, hamileliğin kullanımıyla ilgili tekrarlama süresinin üç kat daha az olduğunu ortaya koyması muhtemel.

Webtekno'nun haberine göre, Vowst ilacı, insan vücudundan üretilen ve onay alan ilk ilaç değil. Geçen yılın sonunda, lavman temelli rektum yoluyla kullanılan bir tedaviyi onaylamış ve bu alanda bir ilki temsil etmişti. Ancak Vowst ilacı, ağızdan alınabilen ilk ilaç olma özelliğini taşıyarak farklı bir ilki gerçekleştirdi.

Verilere göre, C.diff'ten iyileşenlerin tekrar yakalanma riski iki ila sekiz hafta içinde altıda bir olarak görülüyor. Her tekrarlandığında ise riskler daha da artıyor. Bu merkez, Vowst gibi insanın organik yapısından üretilen tedavilerin uygulanmasının, enfeksiyonun tekrarlanmasını önlemesi hedefleniyor.

Haber Merkezi

Bakmadan Geçme