DİSK Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı, patronlara meydan okudu

Yeni İzmir’den Sıla Arabacıoğlu’nun haberine göre DİSK Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı, ilk asgari ücretin daha...

Yeni İzmir'den Sıla Arabacıoğlu'nun haberine göre DİSK Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı, ilk asgari ücretin daha çalışanların eline bile geçmeden enflasyonla beraber erimesine tepki gösterdi. Sarı, enflasyonun halk arasında yarattığı sıkıntıyı dile getirerek 'daha asgari ücretin 40'ı çıkmadan canı çıktı' dedi.

Zamdan sonraki ilk asgari ücretin işçilerin eline geçmesi için bir aydan fazla zaman olduğunu da vurgulayan Sarı, ücret zammının açıklandığı andan itibaren yükselen enflasyona da dikkat çekti. Asgari ücrete yapılan zammın, tüketim ürünlerine getirilen zamlarla beraber şimdiden anlamsız hale getirildiğini söyleyen Sarı, 'temel gıda maddeleri ile birlikte birçok kaleme gelen zam vergilerle birlikte tekrar iktidara veriliyor. Artık bu ülke ucuz işçi cenneti haline geldi' diye konuştu.

Sarı, yaptığı açıklamada çözümün halkın örgütlü ve organize bir şekilde hareket etmesi olduğunu söyledi. Örgütsüz toplumların egemen kapitalist sistem içerisinde aç, yoksul ve sefil hale düşürüldüğünü söyleyen Sarı, sendikaların mücadele için alanlarda olması gerektiğini vurguladı.

'İşveren işçi çıkartmasına gidemez. Asgari ücret belirlendiğinde iktidara yakın medyada 'Asgari ücret yükselirse işçiler işten atılır' dediler.' diyen Sarı, üretimi yapan kesimin işçilerden oluştuğunun altını çizerek; 'Kabul, bütün işçileri işten atsınlar. İnsanlar çalışmasın, üretim olmasın. İşçiler durursa hayat, üretim, fabrikalar durur. Gücü yeten varsa işçileri işten atsın. Patronlar o zaman kendi karlarından ne kadar kaybediyor onu görelim. İşsizliği demokrasinin kılıcı gibi kullanıyorlar. Oysa işçiler elini sürmeden yaşam olmaz. Hodri meydan, işten atsınlar!' dedi ve patronlara meydan okudu.

Asgari ücretler belirlenirken Türkiye İstatistik Kurumu'nun açıkladığı resmi enflasyonlar dikkate alınıyor. Kurumun bu yıl açıkladığı yıllık resmi enflasyon rakamı %38,21. Bu 18 ayın en düşük resmi enflasyon seviyesi. Bağımsız bilim insanlarından oluşan ENAG'a göre ise bu rakam %108.58.

haber merkezi

Bakmadan Geçme