DİSK-AR: “Yoksul kesimin enflasyonu yüzde 85”

Devrimci İşçi Sendikaları Araştırma Konfederasyonu Merkezi (DİSK-AR), TÜİK’in açıkladığı enflasyon oranı ile vatandaşların hissettiği enflasyon oranı...

Devrimci İşçi Sendikaları Araştırma Konfederasyonu Merkezi (DİSK-AR), TÜİK'in açıkladığı enflasyon oranı ile vatandaşların hissettiği enflasyon oranı arasında devasa farklar bulunduğunu söyledi. TÜİK'in Haziran ayı verilerini yayınlamasından sonra kendi enflasyon raporunu yayınlayan DİSK-AR'ın verilerine göre halkın en fakir %20'lik kesiminin hissettiği enflasyon %84,7.

TÜİK'in verilerine göre tüketici fiyat endeksindeki Haziran ayı artışı %3,92. 2023'te enflasyon %19,77 artarken, önceki yılın Haziran ayına göre artış ise %59,95 olarak açıklandı.

DİSK-AR, bu rakamların farklı gelir gruplarının gerçeğini yansıtmadığını söylediği raporda, gıda enflasyonunun ortalama %53,9 arttığını, bu rakamın emekliler için %66,2 olduğunu söyledi. 3. yüzde yirmilik gelir grubunda gıda enflasyonu %61,5 olurken en düşük gelirli ikinci %20'lik grubun gıda enflasyonu ise %70,5 olarak açıklandı. En yoksul yüzde yirmilik kesimin enflasyonu ise %84,7 olarak hesaplandı.

En yüksek gelirli ikinci yüzde yirmilik grup için gıda enflasyonu oranı %51,6 iken, toplumun en yüksek gelirine sahip %20'lik kesim için bu sayı %39,3 oldu.

Sayılar, toplumsal gelir gruplarına göre enflasyonun son derece adaletsiz bir biçimde oynadığını gözler önüne seriyor.

Haber Merkezi

Bakmadan Geçme