DİKKAT! İzmir’de 7 büyüklüğünde deprem üretebilecek fay var

Dokuz Eylül Üniversitesi Deprem Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Hasan Sözbilir, İzmir’de bulunan ve...

Dokuz Eylül Üniversitesi Deprem Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Hasan Sözbilir, İzmir'de bulunan ve hakkında fazla bilgi bulunmayan Kemalpaşa fayının 7 büyüklüğünde deprem üretebileceğini açıkladı. Sözbilir, bu bulguya eski deprem izi ve sarsıntı potansiyelini araştırmak için hendek kazarak yaptığı araştırmalarla ulaştı.

Cumhuriyet'teki habere göre Sözbilir'in de araştırma yürüttüğü Kemalpaşa fayı ile beraber İzmir'de 17 diri fay bulunuyor. Araştırma için fayların yakınlarına hendek kazılarak fayın özellikleri, geçmişte ürettiği depremler ve üretme sıklıkları belirleniyor.

Kemalpaşa ilçesinde bulunan fay hakkında yaptığı araştırmalarda bazı bilgilere ulaşan Sözbilir, fayın etki alanında çok geniş bir yerleşim alanı olduğunu, fayın izlenebilir olduğunu söyledi; 'Haritaya işlenebilen ve belli ölçeklerde önlem alınabilen bir fay. Bu fayın deprem tehlikesini ortaya koymamız gerekiyor. Açtığımız hendekte geçmişe ait 4 ayrı deprem tespit ettik. Çıkacak sonuçlara göre bu fayın yakın gelecekte deprem üretip üretmeyeceği belli olmuş olacak. Burası 24 kilometre uzunluğunda bir fay olduğunu düşündüğümüzde 7'ye varan bir deprem üretebilir. Bu fayın ortalama 2500 yılda bir deprem ürettiğini kabaca söyleyebiliriz. Bunların kesin tarihini belgelemek için şu anda örnekleme yapıyoruz' dedi.

Sözbilir, her bir hendekte yaklaşık 5-6 ay veri toplandığını, Kemalpaşa fayı ile ilgili sonuçların 2024 yılının başlarında kamuya açıklanabileceğini söyledi.

Bir başka araştırmacı olan Afyon Kocatepe Üniversitesi Deprem Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Çağlar Özkaymak ise şimdiye kadar yapılan gözlemlere göre Kemalpaşa payının aktif olduğunu belirtti. Sözbilir gibi bölgedeki yerleşme alanına ve organize sanayi bölgesine dikkat çeken Özkaymak, yapılan araştırmaların sonuçlarının bölgede olası bir afetin riskinin azaltılması için kullanılacağını söyledi, 'Çalışmaların sonunda bu fayın deprem üretme potansiyeli yüksek çıkacak olursa deprem riski anlamında mutlaka gerekli önlemlerin alınması gerekecek.' dedi.

haber merkezi

Bakmadan Geçme