Dikili’de altın madeni açılması için verilen ‘ÇED olumlu’ kararı iptal edildi

Evrensel gazetesinin haberine göre İzmir’in Dikili ilçesindeki altın madeninde kapasite artışına yönelik verilen ‘ÇED olumlu’ kararı...

Evrensel gazetesinin haberine göre İzmir'in Dikili ilçesindeki altın madeninde kapasite artışına yönelik verilen 'ÇED olumlu' kararı bozuldu. Uzun süredir bölgede bulunan Çukuralan Altın Madeni'nde yapılacak bir kapasite artışının, bölgede tarımı, hayvancılığı ve su kaynaklarını olumsuz etkileyeceği belirtiliyordu.

Koza Altın tarafından işletilen madende, kapasite artırımına 3. kez gidilecekti. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nın artış için verdiği izine, İzmir Büyükşehir Belediyesi itiraz etti. İzmir 4. İdare Mahkemesi'nin 'ÇED olumlu' kararını iptal etmemesi üzerine Belediye, bu sefer kararı Danıştay'a taşıdı. Danıştay 6. Dairesi, kararı bozmak suretiyle dosyayı yerel mahkemeye geri gönderdi.

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin Danıştay'a yaptığı itiraza göre maden sahasının yeraltı ocaklarında henüz keşif yapılmadı. Ayrıca bölgeyi besleyen yeraltı kaynakları da kapasite artışı olması halinde tehlike altına girecek, suyun akış yönleri değişecek, sular azalacak veya tamamen kuruyacaktı.

Belediye'nin keşifler hakkında yaptığı itirazı haklı bulan Danıştay 6. Dairesi, yerel mahkemenin keşifler hakkında herhangi bir değerlendirmede bulunmadığına ve keşif tutanağında yeraltı ocaklarında keşif yapılıp yapılmadığına yönelik bir bilgi bulunmadığına dikkat çekti. Yargıtay'ın aldığı karar çerçevesinde ek bilirkişi raporu alınacak veya bölgede yapılan keşif ve bilirkişi incelemesi tekrar edilecek.

Haber merkezi

Bakmadan Geçme