Dersler

Yağmursuz bir kışa daha girdik… Yağmur, biliyorsunuz bizim kültürümüzde bereket demektir. Kaynakların yazdığına göre, eski Aramice/Süryanice...

Yağmursuz bir kışa daha girdik…

Yağmur, biliyorsunuz bizim kültürümüzde bereket demektir.

Kaynakların yazdığına göre, eski Aramice/Süryanice ve Arapça 'brk' kökünden gelen barakat, 'Allah'ın verdiği nimet, bolluk, verimlilik' sözcüğünden alıntıdır.

En kestirme örnek vermek gerekirse 'Bereketli olsun' dediğimizde, 'Ürünün bol/verimli olsun' demek isteriz.

Kış aylarına girdik giriyoruz ama yağmur yok… Örneğin kış ürünü olan bakla ve bezelyenin yağmur yağmazsa sulama maliyetleri ister istemez artacak…

Kasım ayı, hüzün ayı…

Modern cumhuriyetimizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk'ün ölüm ayı.

Bu yıl koronavirüs salgınının da artış kaydettiği bir ay oldu. Ardından İzmir Depremi…

Deprem esnasında Kaymakçı'dan Ödemiş'e dönmüş, Ödemiş Devlet Hastanesi'nde test sırası bekliyordum. Yazsan bir türlü, yazmasan başka… Annem babam başta olmak üzere iki kardeşimin aileleri virüse yakalandı ve evde karantinaya kapandılar. Sıkıntılı bir süreçti…

Ben de Kaymakçı'da okula gidip geliyorum. Bir süredir kendimi halsiz hissediyorum ama tipik korona belirtileri değil. Bendeki, kış ayları başlangıcında meydana gelen olağan eklem ağrıları falan.

Aile genelinde test sonuçları pozitif çıkınca ben de ister istemez yaptırma ihtiyacı hissettim. İşte o deprem sırasında ben de sıramı bekliyordum.

Uzatmayalım, hemen eve gidip izole odası yaptık. Ailenin durumu ve deprem, benim ciddi anlamda moralimi bozdu ve o gece kabuslardan uyuyamadım. Uzatmayalım, ertesi günü testimin negatif olduğu ortaya çıktı ama doktorum, ilaçları kullanmamı önerince ben de 10 günlük evde izolasyon sürecini geçirdim. Eşimde ve çocuklarda bir sıkıntı olmadı.

Arayan sorun dostlar, 'Duymadık, neden söylemedin?' diyenler oldu ama ne diyebilirdim ki!

Şimdi hepimiz iyiyiz… Tabi bu arada yazılarımı da aksattım.

Peki dersler nedir?

1- Artık herkes bu tür durumlara evde hazırlıklı olmalı, ağır grip bile olsa evlerimizde her an izolasyon odaları hazırlayabilmeliyiz.

2- Vücudumuzu herhangi bir sıkıntı olmadan da arada bakımdan geçirmeliyiz.

3- Beslenme, dinlenme, temizlik ve fiziki mesafeyi dikkate almalıyız.

BAYRAKLI

Deprem ayrıntılarına hiç girmeyeceğim, zaten benden daha yakından izlediniz. Yakından tanıdığım arkadaşlarımın yakınları hayatlarını kaybetti. Üzüldük ama dünya kuruldu kurulalı yaşamın kendisi bu…

Dünya, kuruldu kurulalı jeolojik olarak değişim geçiriyor.

Buradan yola çıkarak depremin 'bir sınav ve ihtar olduğu' konusundaki iddiaların artık bu çağda bilimsel temellerden yoksun olduğunu ve özellikle 'müteahhit' işlerine dahi dikkatli bakmamız gerektiğini söyleyebilirim: Çalma, çırpma ve proje değişiklikleri. Dikkate alınmayan zemin etütleri ve yapanların yanına kar kalması!

Bence bütün daire alım satımlarında 'depreme dayanıklılık' testi zorunlu tutulmalı. Bunu devlet zorunlu kılmalı. Alıcı istediği firmaya yaptırmalı, parasını da satıcıdan temin etmeli… Sağlam raporu yoksa da satışı yapılamamalı.

İçkiye ve modern yaşam tarzına bağlama saçmalığının yanı sıra kafa yormadan 'kader' deyip geçiyoruz… Sonuç olarak depremden de ne yazık ki bir türlü ders alamadık. Bu gidişle de alacağa benzemiyoruz.

DAMAT ALTINTAŞ

Önceki dönem Ödemiş İlçe Tarım Müdürü İbrahim Altıntaş'ın kız kardeşimin eşi olduğunu, sanıyorum çoğu okuyucum ve arkadaşım biliyor. Tüm bunlar olurken 10 yıl Ödemiş'te başarılı bir şekilde hizmet verdikten sonra önce İzmir İl Tarım Şube, ardından da Kars İl Tarım Müdürlüğü'ne atandı.

Hayat devam ediyor. Hiçbir şey, pili biten saatin durması gibi yerinde sabit değil. Akıp giden bir süreç var. Altıntaş'ın il müdürü olarak Kars'ta da başarılı olacağına inanıyor, köşe yazımla da kendisini kutluyorum…

Hastalara acil şifalar, üreticilere yağmur ve bereket dilerim…

Bakmadan Geçme