DERDİMİZ SUYUMUZA VE TOPRAĞIMIZA SAHİP ÇIKMAK

KAPTAN, MECLİS&rsquoTEN ÇIKAN ZAM KARARINI DEĞERLENDİRDİ  Küçük Menderes Sulama Birliği Başkanı Özay Kaptan, birlik meclisinin sulamadaki...

KAPTAN, MECLİS'TEN ÇIKAN ZAM KARARINI DEĞERLENDİRDİ

 Küçük Menderes Sulama Birliği Başkanı Özay Kaptan, birlik meclisinin sulamadaki israfı önleyip modern sulama tekniklerine özendirmek adına vahşi sulamaya %100 zam yaptığını belirterek, yine de Küçük Menderes'teki tarifenin yurt genelindeki en ucuz tarifelerden biri olduğunu söyledi. Kaptan, 'Derdimiz, suyumuza ve toprağımıza sahip çıkmak' diye konuştu.

Küçük Menderes Sulama Birliği Meclisi'nin kasım ayı olağan toplantısında öne çıkan konu Beydağ Barajı'nda %12 seviyelerine inen doluluk olurken, önce vahşi sulamaya %100 zam kararı alınması ardından da meclis üyelerinin kurak geçen günler sebebiyle yağmur duasına çıkması yankı uyandırdı. Tüm kararları meclis üyelerinin oybirliğiyle aldıklarını hatırlatan Küçük Menderes Sulama Birliği Başkanı Özay Kaptan, Beydağ Sulaması'nın zaten damlama ve yağmurlama sulama modeline uygun olduğunu kaydetti.

'EN UCUZ TARİFELERDEN BİRİ'

Kaptan yaptığı açıklamada, 'Küçük Menderes Sulama Birliği olarak yeni sezonda uygulayacağımız fiyat tarifeleri tüm yurttaki sulama birliklerinin tarifeleri içerisinde en ucuzlarından biridir. Biz bu tarifeleri oluştururken bölgede su israfını önlemeyi amaçladık. Damlama ve yağmurlama sulama yapıp bölgedeki suyun kıymetini bilen üreticilerimiz modern sulama yaptıkları için geçen seneye göre sadece yüzde 10 kadar fazla ödeme yapacak. Bu da tüm Türkiye'deki sulama birliklerinin uyguladığı zam oranıdır.

Damlama ve yağmurlama sulama yapmayan, yani vahşi sulama yapmaya devam eden üreticiler suyu diğer üreticilere göre bir kat fazla ücretle kullanacaklardır. Bunu örneklendirmek gerekirse Nevşehir bölgesinde patates dekar başı 90 liradan sulanırken biz bölgemizde patatesi 42 liradan sulatacağız. Damlama ve yağmurlama sulama yapan üreticilerimiz ise patatesi 23 liradan sulayıp modern sulama tekniklerinin avantajını yaşayacaklardır. Bölgemizin yem bitkileri arasında bulunan mısırda da damlama yağmurlama sulama dekar başı 25 lira 85 kuruş iken vahşi sulamada bu ücret 47 liraya yükselecek' dedi.

'KEYFİ DEĞİL MECBURİ'

Meclis'te alınan bu kararın keyfi değil mecburi olduğuna da vurgu yapan Kaptan şöyle devam etti: 'Birlik Meclisi olarak bu kararı almamızdaki ana neden üreticimizin suyu bilinçli kullandığı damlama ve yağmurlama şeklindeki sulama metotlarına özendirmektir. Zaten Beydağ Barajı'nın yapılış projesinde yer alan suyun kullanım şekli damlama ve yağmurlama tekniğindedir. Yaptığımız işlem keyfi değil mecburi bir uygulamadır. Damlama ve yağmurlama sulamaya geçişte İl Tarım'ın uyguladığı bazı desteklemelere mevcuttur. Bölgemiz üreticileri, bu hibe projelerinden yararlanıp sulama sistemlerini modern hale getirebilirler. Bölgemizde modern sulamanın uygulanması durumunda barajımızda bulunan suyumuzu uzun yıllar rasyonel şekilde kullanma olanağımız olacaktır'

'ÇOK SU ÇOK ÜRÜN DEMEK DEĞİL'

Vahşi sulamanın toprak yapısına da büyük zararlar verdiğini, Harran Ovası'nda GAP sonrası bilinçsiz sulama nedeniyle çoraklaşan toprakların üretim yapılamaz hale geldiğini belirten Kaptan, 'Dünya genelinde damlama ve yağmurlama hızla yaygınlaşırken bizim klasik usul vahşi sulama yapmamız topraklarımıza da zarar veriyor. Çok sulama çok ürün anlamına gelmediği gibi topraklarımızın tuzluluk oranı da hızla olumsuz yönde değişiyor. 2013 yılından bu yana sulama yapılan bölgelerde bu durumu görmeye başlıyoruz. Bu da topraklarımızın çoraklaşacağı anlamına geliyor. Biz de bu noktada da bir caydırıcılık oluşmasını istedik. Meclisimizin amacı zam değil suyun iktisatlı kullanımını sağlamaktır.

Mevcut durumda barajımızda 30 milyon metreküp su var. Toplam su kapasitesi 248 milyon metreküp olan barajımızda mevsimin de kurak geçmesiyle su miktarı hızla azalış gösterdi.

'BELLİ SÜRELERDE SU VERECEĞİZ'

Maalesef önümüzdeki sulama sezonunda üreticilere belli sürelerde su vereceğiz. Bunu yaparken DSİ ile İlçe Tarım Müdürlükleri ile görüşüp bir takvim belirleyeceğiz. İnşallah bu yıl yağışlı geçer de doluluk oranı istediğimiz seviyeye gelir. Son 10 yıllık ortalamaya baktığımızda Bozdağ'a yağan kar ve bölgede etkili olan sağanaklarla Menderes yatağından Beydağ Barajı'na yılda 40 milyon metreküp su geliyor. Bu yıl aynı miktarda yağış gelse bile sulama sezonu başında barajımızda ancak 70 milyon metreküplük bir su toplanabilecek. An itibariyle 10 bin hektara yakın bir alana su verdiğimiz düşünülürse açılması planlanan yeni 2 bin 500 hektarlık etapla birlikte sulamanın gelecek yıl ne kadar da zor olacağını görebiliyoruz.

Bu nedenle radikal kararlar alıp çok iyi planlama yapıp suyumuzu eşitçe paylaşmamız gerekiyor. Meclisimiz tüm bu koşullarda vahşi sulama ücretlerini yüksek tutmuştur. Yine de yurt genelindeki diğer birliklere göre fiyat ucuz tutulmuştur. Amacımız üreticimize daha iyi hizmet verip, Sulama Birliğimizi hep birlikte yönetmek, derdimiz ise suyumuza ve toprağımıza sahip çıkmaktır' ifadelerini kullandı.

Başar Uçar

 

Bakmadan Geçme